Συνθήκες χειρουργικής πληγής

Οι χειρουργικές πληγές είναι τομές που έχουν πραγματοποιηθεί σε ιατρικό περιβάλλον. Συνήθως κλείνουν με ράμματα και καλύπτονται από επαγγελματίες, με ιατρικά υλικά. Χρειάζονται όμως την κατάλληλη περιποίηση στη συνέχεια, αφότου φύγετε από το νοσοκομείο.
Επιστροφή στην Αρχική

Περιποίηση χειρουργικής πληγής σε 3 βήματα

Για να περιποιηθείτε την πληγή του χειρουργείου, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας. Σε συνδυασμό με αυτές, χρησιμοποιήστε τα τρία αυτά γρήγορα και απλά βήματα για να διασφαλίσετε την ασφαλή και γρήγορη επούλωση.
 1. 1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

  Αν σας το συνιστά ο γιατρός σας, μπορείτε να διατηρείτε τη χειρουργική πληγή καθαρή, εφαρμόζοντας το Σπρέι Καθαρισμού Πληγών Hansaplast σε ολόκληρη την πληγή για προστασία από τις μολύνσεις.

  Σπρέι καθαρισμού πληγών
 2. 2. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

  Προστατεύστε τη χειρουργική πληγή από τη βρωμιά και τα βακτήρια, ώστε να προχωρήσει η επούλωση χωρίς εμπόδια. Αφού στεγνώσετε απαλά το δέρμα, χρησιμοποιήστε τα αποστειρωμένα επιθέματα XL ή XXL, ή την αποστειρωμένη γάζα για μεγαλύτερες πληγές. Για να προστατεύσετε την πληγή από το νερό, χρησιμοποιήστε τα αποστειρωμένα επιθέματα Hansaplast Aqua Protect XL/XXL/3XL/4XL. Μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να προστατεύσετε σωστά τις μεγαλύτερες πληγές εδώ.

  Επιθέματα Sensitive XL/XXL
 3. 3. ΕΠΟΥΛΩΣΗ

  Αν σας το συνιστά ο γιατρός σας, για πιο γρήγορη επούλωση και για να μειώσετε τις πιθανότητες ουλής, βάλτε μια λεπτή στρώση της Κρέμας Επούλωσης Πληγών Hansaplast, μία ή δύο φορές την ημέρα. Συνεχίστε μέχρι η χειρουργική πληγή να επουλωθεί πλήρως.

  Κρέμα επούλωσης πληγών
Επιστροφή στην Αρχική

Πόσο διαρκεί η διαδικασία επούλωσης;

Μετά από μια επέμβαση, ο χειρουργός συνήθως χρησιμοποιεί ράμματα ή χειρουργική κόλλα για να κλείσει μια πληγή, ξεκινώντας από τις άκρες της πληγής για να επουλωθεί γρηγορότερα. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 5 έως 14 μέρες, ανάλογα με την πληγή και το σημείο του σώματος. Η κατάλληλη περιποίηση σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας είναι σημαντική μέχρι να θεραπευτεί πλήρως η χειρουργική πληγή. Ο χρόνος επούλωσης εξαρτάται από το μέγεθος και το σημείο του σώματος στο οποίο βρίσκεται η πληγή. Υποκείμενες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, καθώς και η ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία επούλωσης, καθώς οι πληγές των μεγαλύτερων ασθενών απαιτούν συνήθως περισσότερο χρόνο.
Επιστροφή στην Αρχική

Μόλυνση χειρουργικής πληγής

Όπως και με κάθε είδος πληγής, είναι σημαντικό να προσέχετε τη διαδικασία επούλωσης και για πιθανά σημάδια μόλυνσης μετά από το χειρουργείο. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας άμεσα αν εμφανίζεται υπερβολικό κοκκίνισμα ή πρήξιμο γύρω από την πληγή ή τα ράμματα, δυσάρεστες οσμές ή εκκρίσεις, ή αν νιώθετε καύσο. Ενώ μπορεί να έχετε κάποιο μετεγχειρητικό πόνο μετά από μια επέμβαση, τα συμπτώματα αυτά ή επιπλέον πόνος μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση. Χρησιμοποιήστε επιθέματα Hansaplast Antibacterial Χ ΧΧL για να προστατεύσετε την πληγή και να προλάβετε μολύνσεις, χάρη στην Τεχνολογία Αργύρου.

Επιστροφή στην Αρχική

Χειρουργικές πληγές και ουλές

Μετά από τραύματα στο δέρμα που έχουν επηεάσει την επιδερμίδα και το υποκείμενο χόριο, μπορεί να παραμείνει σημάδι. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο, και πολύ εξειδικευμένο δερματικό ιστό με τον ίδιο τρόπο. Αυτό συμβαίνει διότι ο ιστός επιδιορθώνεται με μεγάλη ποσότητα νέου κολλαγόνου. Για να περιορίσετε το σχηματισμό ουλής, ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές:

Woman’s abdomen featuring faint caesarean scar
 1. Συμβάλλετε στην πρόληψη των μολύνσεων, διατηρώντας την πληγή καθαρή.
 2. Προστατέψτε την πληγή από εξωτερικές επιρροές, καλύπτοντάς την με επίθεμα ή γάζα.
 3. Ακολουθήστε τη διαδικασία της υγρής επούλωσης πληγής, καθώς μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού ουλής.
 4. Αποφύγετε το σολάριουμ και τον ήλιο, καθώς μπορεί να αλλάξουν τη δομή και το χρώμα των νέων ουλών.
 5. Μην έχετε την πληγή εκτεθειμένη σε ακραίες εξωτερικές θερμοκρασίες, όπως σάουνα, καθώς αυτό μπορεί να ενοχλήσει τη διαδικασία επούλωσης.
 6. Να φοράτε χαλαρά ρούχα για να αποφύγετε τον ερεθισμό και τον περαιτέρω τραυματισμό.
 7. Αποφεύγετε την ένταση της γυμναστικής ή άλλων δραστηριοτήτων και κινήσεων.
Δεν ξέρετε πώς να φροντίσετε την πληγή μετά το χειρουργείο; Μάθετε τα πάντα για τη σωστή φροντίδα μιας χειρουργικής πληγής μετά από επέμβαση. Προλάβετε τις μολύνσεις, βοηθήστε τη διαδικασία επούλωσης και μειώστε τον κίνδυνο σχηματισμού ουλής.
Επιστροφή στην Αρχική
Να αναζητάτε πάντα ιατρική συμβουλή αν η πληγή είναι βαθιά, αιμορραγεί έντονα ή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης, όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο ή θερμότητα. Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι οι συμβουλές και οι προτροπές που παρέχονται στον ιστότοπο αυτό, παρόλο που καταρτίστηκαν με μεγάλη προσοχή, δεν υποκαθιστούν με κανέναν τρόπο την ιατρική συμβουλή και θεραπεία. Σε περίπτωση που έχετε ή υποψιάζεστε πως έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να αναζητήστε ιατρική συμβουλή και να ακολουθήσετε τις ιατρικές οδηγίες, ανεξάρτητα από όσα έχετε μάθει σε αυτόν τον ιστότοπο. Να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τα φυλλάδια των προϊόντων μας. 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω e-mail στο Hansaplast@Beiersdorf.com