ΣΧΕΤΙΚΑ

Ευτυχώς, τα πιο συνηθισμένα καθημερινά ατυχήματα είναι μικρές πληγές που μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με ένα επίθεμα. Είτε έχετε κόψει τον εαυτό σας όταν κόβετε ορισμένα λαχανικά, γδάρατε την επιδερμίδα σας ενώ περπατούσατε ξυστά από ένα τοίχο ή πέσατε στα χέρια σας - ένα επίθεμα θα βοηθήσει αυτές τις μικρές πληγές να επουλωθούν καλύτερα.

Τι είδος πληγής είναι αυτή;

Κοψίματα: Ένα κόψιμο είναι μια περιοχή κομμένης επιδερμίδας που έχει αποκοπεί με μια αιχμηρή άκρη, όπως ένα μαχαίρι, ένα μικρό εργαλείο ή με την άκρη ενός χαρτιού (κοψίματα από χαρτί είναι επίσης επώδυνα). Η πληγή θα αιμορραγεί συχνά και θα έχει ελαφρώς ανοιχτές τις άκρες της.

ΤΑ ΓΔΑΡΣΙΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΟΝΟΥΝ ΛΟΓΩ
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΑΠΟΛΗΞΕΩΝ
ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΜΑΣ

Εκδορές ή γδαρσίματα: Ένα συνηθισμένο αβλαβές γδάρσιμο του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας που προέρχεται μετά την πτώση στα γόνατα, χέρια ή αγκώνες ή με το τρίψιμο πάνω σε μια τραχιά επιφάνεια με ένα κομμάτι της επιδερμίδας να βγαίνει στη συνέχεια. Τα γδαρσίματα μπορούν να είναι επώδυνα καθώς το ατύχημα συχνά εκτείνεται στις πολλές λεπτές νευρικές απολήξεις που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα.

Κόψιμο - ανοιχτή πληγή
Ένα κόψιμο με ανοιχτή πληγή; © Hansaplast
Εκδορά
Μια εκδορά ή μια τριβή με επέκταση στις νευρικές απολήξεις;
Επιστροφή στην Αρχική

ANTIMETΩΠΙΣΗ

Πώς να αντιμετωπίσετε μικρές πληγές όπως ένα κόψιμο ή ένα γδάρσιμο

Πλύσιμο χεριών
Θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας προσεκτικά πριν την φροντίδα μιας πληγής. Οποιοδήποτε κόψιμο στην επιδερμίδα μπορεί να είναι επιρρεπές στη διείσδυση βακτηρίων.
Καθαρισμός πληγής
Καθαρίστε την πληγή προσεκτικά, απομακρύνοντας οποιαδήποτε βρωμιά και πετραδάκι. Χρησιμοποιείστε ένα καθαρό βαμβακερό πανί με το Hansaplast Spray καθαρισμού πληγών ή ξεπλύνετε με κρύο νερό, στη συνέχεια ταμπονάρετε την περιοχή για να στεγνώσει πριν την εφαρμογή ενός καθαρού επιθέματος. Μην απομακρύνετε ενσωματωμένα αντικείμενα, αφήστε το στο ιατρικό προσωπικό. Συνήθως συστήνεται να απολυμάνετε την εκδορά ή το γδάρσιμο.
Κάλυψη πληγής
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, καλύψτε το κόψιμο ή το γδάρσιμο με ένα επίθεμα. Ένα επίθεμα θα προστατεύσει την τραυματισμένη περιοχή από την τριβή, τα βακτήρια και τη μόλυνση, θα απορροφήσει τα υγρά της πληγής και θα δημιουργήσει συνθήκες στις οποίες η πληγή να μπορεί να θεραπευτεί ανενόχλητη. Συμβουλή: Τα ειδικά επιθέματα Hansaplast όπως το Disinfection ήδη περιέχει αντισυπτικό υγρό πάνω στην γάζα πληγής που θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ορισμένα απλά βήματα θεραπείας των πληγών:

 1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει τα χέρια σας πριν την εφαρμογή ενός επιθέματος ή ότι έχετε φορέσει χειρουργικά γάντια μιας χρήσης-αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.
 2. Μια μικρή πληγή θα σταματήσει σύντομα να αιμορραγεί.
  Αν όχι, εφαρμόστε λίγη πίεση στο σημείο με ένα μη κολλητικό τσιρότο μέχρι να σταματήσει.

  Φωτογραφία χέρια
 3. Αν η αιμορραγία συνεχίσει, εφαρμόστε περισσότερα επιθέματα και πιέστε απαλά την πληγή και ζητήστε ιατρική συμβουλή.

 4. Καθαρίστε την πληγή προσεκτικά, απομακρύνοντας οποιαδήποτε βρωμιά και πετραδάκι. Χρησιμοποιείστε ένα καθαρό βαμβακερό πανί με το Hansaplast Spray καθαρισμού πληγών ή ξεπλύνετε με κρύο νερό, στη συνέχεια ταμπονάρετε την περιοχή για να στεγνώσει πριν την εφαρμογή ενός καθαρού επιθέματος. Μην απομακρύνετε ενσωματωμένα αντικείμενα, αφήστε το στο ιατρικό προσωπικό. Αν υπάρχει κάτι ενσωματωμένο στην επιδερμίδα μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε. Αυτό θα πρέπει να το αφήσετε στους επαγγελματίες.
 5. Απολυμάνετε, έπειτα καλύψτε την τραυματισμένη περιοχή με ένα σωστό κάλυμμα όπως ένα τσιρότο για πληγές, μια κομπρέσα ή ένα αυτοκόλλητο επίδεσμο.
  Επίθεμα
 6. Διατηρήστε όλα τα κοψίματα καθαρά και αλλάζετε συχνά το επίθεμα.

Επιπλέον συμβουλές όταν θεραπεύετε κάποιου άλλου τις πληγές:

 1. Παραμείνετε ψύχραιμοι και καθησυχάστε το πρόσωπο, ακόμη και αν υπάρχει πολύ αιμορραγία. Αποφασίστε αν ο τραυματισμένος χρειάζεται ιατρική βοήθεια; Ζητήστε βοήθεια, αν δεν είστε σίγουροι.
 2. Με τα παιδιά: Εξηγήστε τους τι κάνετε, ότι μπορεί να είναι λίγο επώδυνο αλλά ότι γρήγορα θα νιώσουν καλύτερα.
  Επίθεμα πληγής

Συμβουλή ειδικού

"Γνωρίζατε ότι μπορείτε να επιταχύνετε τη θεραπεία των πληγών; Χρησιμοποιώντας το ειδικό επίθεμα θα δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες για την υγρή επούλωση πληγών, γεγονός που θα επιταχύνει τη θεραπεία μέχρι και 50% και θα μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού κακαδιού. Δοκιμάστε το Hansaplast Γρήγορης Επούλωσης για καλύτερα αποτελέσματα.

"ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ, ΘΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 50%."

Η προηγμένη τεχνολογία του επιθέματος από Polyurethane διασφαλίζει την υγρή θεραπεία της πληγής στις ιδανικές συνθήκες επούλωσης της πληγής και το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ευέλικτο, επιτρέπει τη διέλευση αέρα και αποτελείται από αδιάβροχο υλικό που επίσης διασφαλίζει εξαιρετική ανεκτικότητα στην επιδερμίδα.
Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το επίθεμα θα σου δώσει άριστα αισθητικά αποτελέσματα."ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ, ΘΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 50%."

*Wigger-Alberti W. et al. J Wound Care
2009 Mar; 18 (3):123-28, 131

Συμβουλή ειδικού
Dr Rainer Wolber, Έρευνα & Ανάπτυξη, Beiersdorf AG
Επούλωση πληγής
Το Hansaplast Γρήγορης Επούλωσης θα κάνει υγρή επούλωση πληγών

ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΛΗΓΩΝ

 1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΝΑ ΞΕΡΑΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ;

  Όχι, είναι μύθος ότι οι μικρές πληγές και εκδορές γιατρεύονται γρηγορότερα όταν δεν τις καλύπτεις. Η αλήθεια είναι το ακριβώς αντίθετο. Η έρευνα δείχνει ότι οι καλυμμένες πληγές θεραπεύονται πιο αποτελεσματικά και έχουν μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης. Τα προϊόντα Hansaplast προσφέρουν ασφαλή προστασία μέχρι η πληγή να θεραπευτεί ολοκληρωτικά. (Δείτε επίσης: Υγρή επούλωση πληγών και Τεχνολογία Αργύρου).

 2. ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΩ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ;

  Συστήνουμε να επικοινωνήσετε με ένα επαγγελματία γιατρό στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • αν η πληγή είναι βαθιά και προκαλεί μεγάλη αιμορραγία
  • αν η πληγή παρουσιάζει σημάδια λοίμωξης όπως κοκκινίλα, θερμότητα, πόνο και πρήξιμο
  • αν έχουν ενσωματωθεί ξένα αντικείμενα
  • σε περίπτωση δαγκώματος από ένα ζώο ή άνθρωπο ή σε περίπτωση επαφής με το αίμα ενός ζώου
  • αν η πληγή είναι στην περιοχή του προσώπου
  • αν δεν υπάρχει επαρκής προστασία από τον τέτανο και σαφώς κάθε φορά που έχετε ερωτήσεις ή έχετε αμφιβολίες
 3. ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΩ ΤΟ ΕΠΙΘΕΜΑ ΜΟΥ;

  Συνήθως, η κάλυψη των πληγών και τα επιθέματα θα πρέπει να αλλάζονται καθημερινά για λόγους υγιεινής. Αν χρησιμοποιείτε ένα προηγμένο επίθεμα όπως το Hansaplast Γρήγορης Επούλωσης που παρέχει υγρή επούλωση πληγών, συστήνεται να το αφήνετε μέχρι και δυο μέρες ή περισσότερες προκειμένου να μην διακόψετε τη θεραπευτική διαδικασία.

 4. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ Η ΠΛΗΓΗ ΜΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΠΥΟΝ - ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;

  Επικοινωνήστε με έναν γιατρό μόλις αναγνωρίσετε σημάδια μόλυνσης. Τα συμπτώματα δεν περιλαμβάνουν μόνο την εμφάνιση πύον αλλά επίσης συμπτώματα όπως το πρήξιμο, κοκκινίλα, θερμότητα, πόνο, φαγούρα ή κάψιμο. Σε περίπτωση λοίμωξης η πληγή θα χρειαστεί ιατρική περιποίηση και ειδική ιατρική θεραπεία.

ΟΔΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ - ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Η εφαρμογή του σωστού επθέματος θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και θα επιταχύνει την επούλωση. Βρείτε ποιο επίθεμα είναι καλύτερο για εσάς.
 1. Αδιάβροχα επιθέματα
  Τα Hansaplast Aqua Protect καθώς και τα επιθέματα Γρήγορης Επούλωσης είναι αδιάβροχα και δε θα ξεκολλήσουν αν βραχούν ή πλυθούν. Όλα τα επίθεματα Hansaplast Universal καθώς και τα Παιδικά επιθέματα διαθέτουν επίσης αντοχή στο νερό.
  Αδιάβροχα επιθέματα
 2. Ελαστικά επιθέματα
  Τσεκάρετε τα προϊόντα Hansaplast Elastic: Αυτά τα επιθέματα είναι φτιαγμένα από ευέλικτο υλικό, αεροδιαπερατό, κάνοντας τα κατάλληλα για τις αρθρώσεις και τα κινούμενα μέρη του σώματος, ακόμη και για μεγαλύτερες πληγές στα γόνατα.

 3. Αντισηπτικά επιθέματα
  Αναζητάτε επιθέματα για την προστασία των πληγών από τη βρωμιά  και από τη λοίμωξη;
  Τότε δοκιμάστε επιθέματα με αντισηπτικά ή με τεχνολογία Αργύρου (για παράδειγμα Επιθέματα για ευαίσθητες επιδερμίδες με Άργυρο) που είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν στην αποφυγή λοιμώξεων ακόμη πιο αποτελεσματικά. Συνιστάται επιπρόσθετος καθαρισμός και απολύμανση πριν την εφαρμογή του επιθέματος.
  Αντισηπτικά επιθέματα
 4. Ειδικά επιθέματα για τα δάχτυλα
  Hansaplast Elastic Finger Strips - έχουν μεγαλύτερο μήκος ώστε να εφαρμόζουν τέλεια στα δάχτυλα. Επιπλέον η Hansaplast έχει μια συσκευασία η οποία περιλαμβάνει τρία διαφορετικά σχήματα επιθεμάτων για να ταιριάζει στις άκρες των δακτύλων και στις αρθρώσεις, τα οποία διατίθενται σε αδιάβροχη Aqua Protect εκδοχή.

  Επιθέματα για τα δα΄χτυλα
 5. Επιθέματα για ευαίσθητες επιδερμίδες
  Αν έχετε πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα Hansaplast Sensitive. Αυτά τα επιθέματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητη επιδερμίδα και είναι πολύ φιλικά με την επιδερμίδα και υποαλλεργικά.

Επιστροφή στην Αρχική

ΛΥΣΕΙΣ

Κάποια προϊόντα που μπορεί να βοηθήσουν

Πάντα να καλύπτετε την πληγή σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια βάση με διαφορετικούς επιδέσμους και καλυπτικά πληγών στο χέρι σας έτσι ώστε να έχετε το κατάλληλο που θα ταιριάζει στο συγκεκριμένο μέρος του σώματος και στις ανάγκες του. Ορισμένες προτάσεις από τη σειρά Hansaplast:

Συσκευασίες Hansaplast

Επιστροφή στην Αρχική

ΠΡΟΛΗΨΗ

Συμβουλές

 1. Όταν χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα, να είστε πολύ προσεκτικοί και αν είναι απαραίτητο, φορέστε προστατευτικό εξοπλισμό
  Αιχμηρά αντικείμενα
 2. Στην κουζίνα, ψιλοκόψτε κρατώντας απόσταση από το σώμα σας και να θυμάστε ότι τα αιχμηρά μαχαίρια είναι στην πραγματικότητα λιγότερο επικίνδυνα από τα λιγότερο αιχμηρά καθώς θα περάσουν μέσα από το προϊόν πιο εύκολα.
  Τραυματισμός στην κουζίνα
 3. Όταν δίνετε ένα ψαλίδι πάντα το αιχμηρό μέρος του να είναι από την αντίθετη μεριά από αυτήν στην οποία βρίσκεται εκείνος.

  Ψαλίδι
 4. Δεν είναι εύκολο να αποφύγετε όλα τα κοψίματα και τις εκδορές, έτσι βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα πλήρως εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών στο σπίτι. Βρείτε συμβουλές του τι θα πρέπει να περιέχει εδώ.
  Φαρμακείο σπιτιού
Μην πιάνετε το κακάδι. Μετά από ένα κόψιμο ή ένα γδάρσιμο το σώμα αρχίζει να θεραπεύει την πληγή. Τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στη μόλυνση- που έχουν προκαλέσει τα βακτήρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οι ίνες και τα αιμοπετάλια δημιουργούν ένα θρόμβο γύρω από την πληγή. Και σε μικρό χρονικό διάστημα, δημιουργείται το κακάδι. Αν πειράξετε το κακάδι, μπορεί όχι μόνο να ανοίξετε και πάλι την πληγή και να εισέλθουν τα βακτήρια, μπορεί επίσης να δημιουργήσετε ένα μεγαλύτερο κακάδι.
Επιστροφή στην Αρχική

Πάντοτε να βλέπετε το γιατρό σας αν η πληγή είναι βαθιά, αν αιμορραγεί ή παρουσιάζει σημάδια λοίμωξης όπως κοκκινίλα, πρήξιμο ή θερμότητα.
Επίσης αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν δεν είστε ικανοί να καθαρίσετε σωστά την πληγή.
Σε περίπτωση που έχετε διαβήτη η σωστή περιποίηση της πληγής είναι πολύ σημαντική. Πάντοτε να συζητάτε με το γιατρό σας ή/και με τον ποδολόγο σας οποιαδήποτε ανησυχία μπορεί να έχετε ακόμη και για την περιποίηση μικρών πληγών και ρωγμών της επιδερμίδας - ειδικότερα στα πόδια σας.

Επίσης σημειώστε ότι καμία από τις παραπάνω δοσμένες συμβουλές ή συστάσεις δεν αντικαθιστούν την ιατρική συμβουλή. Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης στα πακέτα των προϊόντων σας προσεκτικά.
Σημαντικό: συμβουλευτείτε ένα ειδικό σε περίπτωση οποιασδήποτε αβεβαιότητας σχετικά με τη σωστή περιποίηση της πληγής.

Η πληροφορία που δίνεται μέσω αυτής της ιστοσελίδας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή μιας ασθένειας. Δεν αποτελούν υποκατάστατο της επαγγελματικής φροντίδας ή συμβουλής. Αν έχετε ή υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ποτέ μην αποφύγετε μια επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε να την αναζητήσετε λόγω του ότι διαβάσατε κάτι στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα Hansaplast, παρακαλώ επικοινωνήστε μέσω email στο int.contact.greece@Beiersdorf.com. Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης που δίνονται στα πακέτα των προϊόντων προσεκτικά.

Να αναζητάτε πάντα ιατρική συμβουλή αν η πληγή είναι βαθιά, αιμορραγεί έντονα ή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης, όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο ή θερμότητα. Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι οι συμβουλές και οι προτροπές που παρέχονται στον ιστότοπο αυτό, παρόλο που καταρτίστηκαν με μεγάλη προσοχή, δεν υποκαθιστούν με κανέναν τρόπο την ιατρική συμβουλή και θεραπεία. Σε περίπτωση που έχετε ή υποψιάζεστε πως έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να αναζητήστε ιατρική συμβουλή και να ακολουθήσετε τις ιατρικές οδηγίες, ανεξάρτητα από όσα έχετε μάθει σε αυτόν τον ιστότοπο. Να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τα φυλλάδια των προϊόντων μας. 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω e-mail στο Hansaplast@Beiersdorf.com