Πόνος στον καρπό του χεριού: Αιτίες & Αντιμετώπιση

4 λεπτά ανάγνωσης
Δείξε Περισσότερα

Ο πόνος στον καρπό μπορεί να έχει πολλές αιτίες - ο αθλητισμός ή το άγχος στην καθημερινή ζωή (για παράδειγμα η καθημερινή εργασία σε ένα γραφείο) είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες. Αλλά και τραυματισμοί σε μύες, συνδέσμους, τένοντες και οστά, καθώς και διάφορες ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στον καρπό. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα απλά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι ίδιοι οι πάσχοντες για να ανακουφίσουν τον πόνο και να επηρεάσουν θετικά τους περιορισμούς στην κίνηση του καρπού. 

Ποιες είναι οι αιτίες του πόνου στον καρπό;

Γυναίκα κάνει push-up

Ο πόνος στον καρπό μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά οι συνήθεις αιτίες του πόνου στον καρπό:     

Υπερβολική καταπόνηση ή κακή στάση του σώματος, π.χ. κατά τη διάρκεια αθλημάτων ή στην εργασία. 

  • Τενοντίτιδα
  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • Τραυματισμοί τενόντων και συνδέσμων
  • Κατάγματα οστών, διαστρέμματα ή μώλωπες
  • Υπερβολική κινητικότητα του καρπού
  • Παραμορφωτικές αλλαγές στον καρπό 

 

Μια συχνή αιτία πόνου στον καρπό είναι η υπερβολική καταπόνηση κατά τη διάρκεια της άθλησης.  Η υπερβολική προπόνηση, η λανθασμένη εκτέλεση των ασκήσεων ή η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στους συνδέσμους και τους τένοντες, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να αισθάνονται πόνο στον καρπό όταν κινούνται ή στηρίζονται. Ένα τυπικό παράδειγμα για τον πόνο στον καρπό που προκαλείται από τον αθλητισμό είναι η υπερβολική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια των push-ups. Ειδικά οι αρχάριοι μπορεί να εμφανίσουν πόνο στον καρπό όταν στηρίζονται λόγω της μη συνηθισμένης καταπόνησης. Τα διαστρέμματα ή οι μώλωπες του καρπού είναι άλλοι τυπικοί αθλητικοί τραυματισμοί που συχνά μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια περικάρπιου ή αυτοκόλλητη ταινίας κινησιολογίας.
Για επίμονο πόνο στον καρπό ή οξείς τραυματισμούς όπως διάστρεμμα ή υποψία κατάγματος, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό.

Τι μπορεί να βοηθήσει κατά του πόνου στον καρπό;

Με τρεις απλές συμβουλές μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να υποστηρίξετε την άρθρωση αποτρέποντας τον συνεχή πόνο. 

Πακέτο στήριξης καρπού

Tip 1: Σταθεροποιήστε τον καρπό με περικάρπιο

Υποστηρίξτε τον πονεμένο καρπό σας φορώντας ένα περικάρπιο. Αυτά τα είδη επιδέσμων στήριξης συχνά βοηθούν στον οξύ πόνο, καθώς και στον χρόνιο πόνο. Τα περικάρπια μειώνουν τον πόνο, σταθεροποιούν και ανακουφίζουν τους  καταπονημένους καρπούς. Οι ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες αθλητές μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την υποστηρικτική λειτουργία ενός περικάρπιου κατά τη διάρκεια της καθημερινής προπόνησης.

Διαβάστε περισσότερα
Πακέτο με συνεκτικό επίδεσμο

Tip 2: Ακινητοποιήστε και κινητοποιήστε τον καρπό σας εναλλάξ

Σε περίπτωση πόνου που προκαλείται από υπερβολική κίνηση, η πρόσθετη σταθεροποίηση του καρπού μπορεί να βοηθήσει. Με ελαστικούς επιδέσμους ή έναν αυτοκόλλητο συνεκτικό επίδεσμο, μπορείτε να ακινητοποιήσετε τον καρπό χωρίς να περιορίσετε την κίνηση. Εκτός από τη στήριξη του καρπού με τις παραπάνω μεθόδους, θα πρέπει να φροντίζετε να κινείτε τακτικά αυτό το σημείο - αν η λειτουργία του καρπού συνεχίζει να είναι περιορισμένη, οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του καρπού με ειδικές ασκήσεις και ανώδυνη κινητοποίηση.

Διαβάστε περισσότερα
Άνδρας κάθεται σε καρέκλα

Tip 3: Κάντε ειδικές ασκήσεις κατά του πόνου στον καρπό

Ειδικά όταν κάθεστε στο γραφείο στον χώρο εργασίας σας ή το σπίτι, η χαλάρωση των αρθρώσεων είναι απαραίτητη - εδώ είναι σκόπιμο να ασχοληθείτε όχι μόνο με τους καρπούς αλλά και την περιοχή του ώμου-λαιμού, η οποία έχει άμεση επίδραση στους καρπούς. Οι κυκλικές κινήσεις των ώμων και οι διατάσεις στον αυχένα μπορούν σε αυτή την περίπτωση να κάνουν θαύματα. 

Σύντομες ασκήσεις, όπως η τακτική διάταση του πήχη και η ενεργητική κίνηση του καρπού, που μπορείτε να κάνετε μεταξύ των εργασιών σας, έχουν στοχευμένη επίδραση στον πόνο και τη δυσκαμψία.     

Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε και άλλες ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών του πήχη προκειμένου να υποστηρίξετε τον καρπό σας. Τα anti - stress μπαλάκια είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Πιέστε δυνατά τη μπάλα με το χέρι σας δέκα φορές στη σειρά κάθε δύο ώρες για να δυναμώσετε τους μυς που στηρίζουν τον καρπό σας.

Διαβάστε περισσότερα

Επίδεσμος Καρπού

Η εφαρμογή επιδέσμου στήριξης για τον πόνο στον καρπό είναι ένας εύκολος τρόπος για να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία και σας επιτρέπει να συμμετέχετε ενεργά στα αθλήματα και την καθημερινή ζωή. Ο επίδεσμος καρπού συνιστάται συχνά για έναν ασταθή ή καταπονημένο καρπό και για καταστάσεις όπως ο ερεθισμός των τενόντων και των μυών. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές εφαρμογής ανάλογα με την αιτία του πόνου. 

Πώς μπορώ να προλάβω τον πόνο στον καρπό;

Σε διάφορα αθλήματα, η επιβάρυνση των μυών και των τενόντων - και συνεπώς ο πόνος στον καρπό - μπορεί να αποφευχθεί εύκολα. Προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση περικάρπιου, μπορούν να μετριάσουν τις απότομες καταπονήσεις, όπως αυτές που συχνά συμβαίνουν σε διάφορα αθλήματα με μπάλα. Η προθέρμανση πριν την έναρξη της προπόνησης και η διάταση των μυών μετά τα αθλήματα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου και των τραυματισμών στον καρπό. Γενικώς, αν ξεκινάτε κάποιο άθλημα ή αν εμφανίζετε συμπτώματα πόνου στην περιοχή του καρπού στη διάρκεια των αθλημάτων που ήδη κάνετε, μπορείτε να προσπαθήσετε να περιορίσετε τον πόνο με ένα περικάρπιο. Ο αθλητισμός και η τακτική άσκηση καθιστούν τις δομές του σώματός μας, όπως οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι, πιο υγιείς και πιο ανθεκτικές, και οδηγούν επίσης σε μεγαλύτερη ισορροπία και ψυχολογική ευεξία. Επομένως, η πολύπλευρη σημασία των θετικών επιδράσεων της σωματικής δραστηριότητας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί.

Πιστοποιημένο από ειδικούς: Dr. Michael Richter

 

 

 

Ο Dr. Michael Richter είναι πιστοποιημένος φυσιοθεραπευτής από το 1999 και εργάζεται στο φημισμένο "Rückenzentrum Am Michel" στο Αμβούργο της Γερμανίας - ένα διεπιστημονικό κέντρο που ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων με οξείες και χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις.

Είναι ειδικός στην Ορθοπεδική Θεραπεία Με Χειρισμούς (manual therapy) και τη θεραπεία με ασκήσεις και ασχολείται εδώ και 20 χρόνια άτομα με προβλήματα στη μέση και τις αρθρώσεις.

Πέρα από τον ενθουσιασμό του για τη φυσικοθεραπεία, o Michael φιλοδοξεί εδώ και χρόνια να εκπαιδεύει τους ασθενείς και τους συναδέλφους του με τα καλύτερα και επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για το θέμα του πόνου. Έτσι, εκτός από την πρακτική του εργασία με τους ασθενείς, ο Michael ασχολείται με τη διδασκαλία και την έρευνα ως αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα της φυσικοθεραπείας στη Σχολή Υγείας του Münster στο Münster της Γερμανίας.

Σημείωση:

Παρακαλούμε λάβετε υπόψιν ότι οι συμβουλές που δίνονται σε αυτόν τον ιστότοπο έχουν συνταχθεί με μεγάλη προσοχή, αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και τη θεραπεία.  Εάν γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, επισκεφθείτε έναν γιατρό και ακολουθήστε τις ιατρικές συμβουλές, ανεξάρτητα από το τι έχετε μάθει σε αυτόν τον ιστότοπο. Εάν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός, πρέπει να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί από (εξειδικευμένο) γιατρό. Εάν δεν είστε σίγουροι για την αιτία του πόνου, θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Εάν τα συμπτώματα συνοδεύονται από ερυθρότητα, οίδημα, αίσθημα καύσου στις αρθρώσεις, επίμονο ή έντονο πόνο ή/και νευρολογικά συμπτώματα (π.χ. μούδιασμα, μυρμήγκιασμα) ή εάν ο πόνος επεκτείνεται στα πόδια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας. Οι πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο δεν προορίζονται ως βάση για αυτοδιάγνωση, θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης ή τα ένθετα συσκευασίας των προϊόντων μας και να τις τηρείτε.  
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα μας, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταναλωτών χωρίς χρέωση 800-111-0001 ή μέσω της ιστοσελίδας https://www.hansaplast.gr/pages/contact.

Σχετικά Άρθρα