Image

Πώς να φροντίσετε μια ουλή – Ακολουθήστε τις συστάσεις των ειδικών μας για να αποτρέψετε τη δημιουργία ουλών μετά την επούλωση πληγών, και για να μικρίνετε προηγούμενα σημάδια.

3 λεπτά ανάγνωσης
Δείξε Περισσότερα

Ένα πέσιμο στις σκάλες, ένα τροχαίο ατύχημα ή ένα χειρουργείο: πολλά από τα γεγονότα της ζωής μας αφήνουν τα σημάδια τους ως μικρές ή μεγάλες ουλές. Σχεδόν όλοι μας έχουμε μία ή περισσότερες ουλές που θυμίζουν τέτοιες καταστάσεις. Οι ουλές όχι μόνο προκαλούν δυσφορία και πόνο ή εμποδίσουν την κινητικότητα, αλλά μπορεί και να μειώσουν την αυτοπεποίθηση, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε ορατά σημεία του σώματος.

Πώς σχηματίζονται οι ουλές;

Image

Ο σχηματισμός ουλής είναι φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης μετά από τραυματισμό του δέρματος. Μόνο οι πληγές που δεν επηρεάζουν το δέρμα μπορούν να επουλωθούν χωρίς να κάνουν σημάδι. Ο οργανισμός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τελείως τον κατεστραμμένο και ιδιαίτερα εξειδικευμένο δερματικό ιστό, κλείνει την πληγή με ένα ινώδη συνδετικό ιστό κολλαγόνου για να "κολλήσει" το σπασμένο δέρμα. Ακόμα και αφότου επουλωθεί η πληγή, ο οργανισμός συνεχίζει να κατευθύνει κολλαγόνο στην τραυματισμένη περιοχή, με αποτέλεσμα να αλλάζει το μέγεθος και το σχήμα της ουλής με τον καιρό. Η λεγόμενη φάση της "ωρίμανσης" μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια. Παρότι οι περισσότερες ουλές δεν μπορούν να αφαιρεθούν πλήρως, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε μια πιο ομοιόμορφη επούλωση της πληγής και να μειώσετε την εμφάνιση των ουλών που υπάρχουν ήδη. Μάθετε περισσότερα για την επούλωση πληγών εδώ.

Διαφορετικά είδη ουλών

Οι φυσιολογικές ουλές συνήθως επουλώνονται ως μια λεπτή αχνή γραμμή. Διάφοροι παράγοντες όπως το βάθος ή το σημείο της πληγής, και τον τύπο του δέρματος, μπορούν να επηρεάσουν τον σχηματισμό μιάς ουλής, εμφανίζοντας μη φυσιολογικά σημάδια σε κάποιους ανθρώπους.
Image

Υπερτροφική ουλή

Οι υπερτροφικές ουλές είναι κόκκινες, ανασηκωμένες και μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα. Χαρακτηριστικό τους είναι το υπερβολικό κολλαγόνο που προκαλείται από κακή ρύθμιση της επούλωσης. Οι υπερτροφικές ουλές έχουν περισσότερο ύψος από το δέρμα γύρω τους, αλλά περιορίζονται στο σημείο της αρχικής πληγής.

Διαβάστε περισσότερα
Image

Χηλοειδής ουλή

Όπως τις υπερτροφικές ουλές, οι χηλοειδείς ουλές φαίνονται κόκκινες και ανασηκωμένες και εμφανίζουν υπερβολικό ποσό κολλαγόνου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις υπερτροφικές, οι χηλοειδείς ουλές εκτείνονται και πέρα από την αρχική περιοχή της πληγής. Οι χηλοειδείς ουλές επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, καθώς μπορούν να περιορίσουν την κίνηση, να προκαλέσουν πόνο και φαγούρα. Συνήθως εμφανίζονται σε άτομα με πιο σκούρο τύπο δέρματος και δε φεύγουν ούτε εξασθενούν με τον καιρό.

Διαβάστε περισσότερα
Image

Ατροφική ουλή

Οι ατροφικές ουλές χαρακτηρίζονται από εσοχή ή κοίλωμα στο δέρμα και συνήθως σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της ακμής ή κάποιων ασθενειών όπως η ανεμοβλογιά. Ιστολογικά χαρακτηρίζονται από απώλεια κολλαγόνου του δέρματος.

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Κάποια άτομα είναι πιο επιρρεπή σε μη φυσιολογικές ουλές από ό,τι άλλα, όπως οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες, καθώς και όσοι έχουν πιο σκούρο χρώμα δέρματος. Στην περίπτωση των χηλοειδών ουλών, μπορεί αυτές να επηρεάζονται και από κληρονομική προδιάθεση. Επιπλέον, το σημείο του σώματος παίζει ρόλο. Για παράδειγμα, οι ουλές σε αρθρώσεις έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μη φυσιολογικού σχηματισμού. Κάποιες επιπλοκές όπως αιματώματα, μολύνσεις, ξένα σώματα ή οιδήματα, μπορούν επίσης να δυσκολέψουν το σχηματισμό μιας ουλής.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο σχηματισμού ουλής

Οι ουλές σχηματίζονται στην τελευταία φάση της επούλωσης της πληγής. Για να μειώσετε τον κίνδυνο σχηματισμού άσχημων ουλών και να διασφαλίζετε τη γρήγορη επούλωση, συνιστάται να ακολουθήσετε κάποιες βασικές οδηγίες φροντίδας της πληγής:   

  • Καθαρισμός πληγής: Δεδομένου ότι οι μολύνσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού μη φυσιολογικής ουλής, βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει σωστά την πληγή από σωματίδια, βρωμιά και βακτήρια. Χρησιμοποιήστε το Σπρέι Καθαρισμού Πληγών Hansaplast για να καθαρίσετε την πληγή χωρίς πόνο.
  • Προστασία πληγής: Βεβαιωθείτε ότι η πληγή είναι καλυμμένη με το κατάλληλο επίθεμα ή αποστειρωμένη γάζα της Hansaplast. Έτσι η πληγή θα προστατευτεί από μικρόβια και βακτήρια που μπορεί να εισέλθουν, να καθυστερήσουν την επούλωση και πιθανόν να προκαλέσουν μόλυνση.  
  • Υγρή επούλωση πληγής: Για να μειώσετε τον κίνδυνο σχηματισμού ουλής και για να βοηθείσετε το κλείσιμο της πληγής, οι ειδικοί συνιστούν συνθήκες υγρής επούλωσης. Χρησιμοποιήστε την  Κρέμα Επούλωση Πληγών Hansaplast για να δημιουργήσετε τις βέλτιστες συνθήκες επούλωσης και να συμβάλλετε στη γρήγορη επούλωση της πληγής με μειωμένο κίνδυνο σχηματισμού ουλής.

Ακόμα, σημειώστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποτρέψετε το σχηματισμό ουλής: 

  • Προστατεύστε τις πληγές και τις νέες ουλές από τις ακτίνες του ήλιου.  .
  • Μην εκθέτετε τις πληγές και τις νέες ουλές σε ακραίες θερμοκρασίες. 
  • Αποφύγετε την άσκηση ή δραστηριότητες που προκαλούν ένταση στον ιστό της ουλής. 

Πώς να φροντίσετε και να μειώσετε τις ουλές

Πολλές φορές, οι ουλές μπορούν να μας ρίξουν την αυτοπεποίθεση, και να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής μας. Γι'αυτό, προσπαθούμε να μειώσουμε ή να κρύψουμε την εμφάνισή τους. Σε περίπτωση σοβαρής ουλής, υπάρχουν διάφορες ιατρικές διαδικασίες που μπορεί να πραγματοποιηθούν από δερματολόγους, χειρουργούς και άλλους ειδικούς. Οι πιο παρεμβατικές τεχνικές  μεταξύ άλλων, είναι οι ενέσεις κορτικοστεροειδών, χημική απολέπιση για τη μείωση των χηλοειδών ουλών ή χειρουργική επέμβαση.

Σχετικά Προϊόντα