Image

ΥΓΙΗΣ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΟΥΛΩΝ – Μάθετε πώς η φροντίδα της πληγής σας με τη σωστή γάζα ή επίθεμα μπορεί να εμποδίσει τη μόνιμη φθορά του δέρματος - ακόμα και τις ουλές.

7 λεπτά ανάγνωσης
Δείξε Περισσότερα

Σχετικα

Ένα πέσιμο στη σκάλα, ένα τροχαίο ατύχημα ή μια επέμβαση: πολλά από όσα συμβαίνουν στη ζωή αφήνουν το σημάδι τους, ως μια μικρή ή μεγάλη ουλή. Σχεδόν καθένας από εμάς έχει μία ή και περισσότερες ουλές που μας θυμίζουν τέτοιες καταστάσεις. Οι ουλές προκαλούν σημαντικό πόνο όταν βρίσκονται κοντά σε συνδέσμους και εμποδίζουν την κινητικότητα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μειώσουν την αυτοπεποίθησή σας, ιδιαίτερα αν βρίσκονται σε σημεία του σώματος που φαίνονται.

Πώς δημιουργούνται οι ουλές

Η δημιουργία ουλών είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει όταν το δέρμα αναπλάθεται, για παράδειγμα μετά από ένα κόψιμο ή μια γρατζουνιά. (Βλέπε επίσης: Άμεση Βοήθεια Κοψίματα και Εκδορές)
Εμφανίζονται όταν κοπεί η εξωτερική στρώση του δέρματος, η επιδερμίδα, και ο τραυματισμός επεκταθεί πιο βαθειά στο δέρμα. Ο οργανισμός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο, εξειδικευμένο ιστό με τον ίδιο τρόπο.

 
Image
Wound closure with newly formed, pink skin and vessels © Hansaplast
Image
Raised or hypertrophic scar; © Hansaplast

Αντ’ αυτού, η πληγή «επιδιορθώνεται» με συνδετικό ιστό. Για να επουλωθεί η πληγή ή το τραύμα, το σώμα παράγει μεγάλη ποσότητα κολλαγόνου για να αναπλάσει το φθαρμένο ή κατεστραμμένο δερματικό ιστό. Το κολλαγόνο λειτουργεί για να «συνδέσει» το κατεστραμμένο δέρμα, συμβάλλοντας στο κλείσιμο και την επούλωση της περιοχής.

 

ΜΟΛΙΣ ΣΥΜΒΕΙ ΜΙΑ
ΜΙΚΡΗ ΠΛΗΓΗ  Ή ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΑ,
ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΞΕΚΙΝΑ
 ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΟΥΛΩΝΕΙ.

Ακόμα και αφότου η πληγή έχει επουλωθεί, το σώμα συνεχίζει να κατευθύνει κολλαγόνο στην περιοχή, με αποτέλεσμα την αλλαγή του μεγέθους και του σχήματος με τον καιρό. Στην ουλή που προκύπτει δεν υπάρχει καλή κυκλοφορία του αίματος, κάποιες φορές είναι ανομοιόμορφη και λιγότερο ελαστική. 
Οι ουλές μπορεί να είναι ανασηκωμένες περιοχές (υπερτροφικές ουλές) ή να μοιάζουν βυθισμένες, ανάλογα με τη φθορά που έχει γίνει στα κατώτερα στρώματα του δέρματος και του ιστού. Ακόμα, υπάρχουν και διαφοροποιήσεις στο χρώμα.

Θεραπεια

Επούλωση πληγών με προηγμένο τρόπο –
με υγρή επούλωση πληγής

Ο καλύτερος τρόπος για την περιποίηση μιας πληγής είναι να καλυφθεί με ένα επίθεμα που παρέχει συνθήκες υγρής επούλωσης κάθε στιγμή. Γιατί αυτό είναι καλύτερο από το να αφήσετε το δέρμα σας να επουλωθεί ξηρά με τον αέρα;

 • Διότι θα επιταχύνει την ανάπλαση του δέρματός σας
 • Διότι θα εμποδίσει το σχηματισμό κάκαδου
 • Διότι θα διατηρήσει την ελαστικότητα της πληγής
 • Διότι θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών και θα εξασφαλίσει όμορφη επούλωση
 • Διότι είναι φιλικό προς το δέρμα

 
Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το 5 καλοί λόγοι για την υγρή επούλωση πληγής”  εδώ.

 

Πώς η Γρήγορη Επούλωση υποστηρίζει την επούλωση πληγών, εμποδίζει τη δημιουργία κάκαδου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλής;

Image
Fast Healing should be left for several days for continuous wound healing. © Hansaplast

Προ-κλινικές και κλινικές μελέτες δείχνουν ότι σε συνθήκες υγρασίας, οι πληγές επουλώνονται πιο γρήγορα και αποτρέπεται ο σχηματισμός κάκαδου. Αυτό συμβαίνει διότι η υγρή επούλωση πληγών, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στα νοσοκομεία, ευνοεί την ανάπτυξη και τη μετακίνηση των κυττάρων. Διασφαλίζει, ακόμα, ότι οι απαραίτητες πρωτεΐνες παραμένουν στην πληγή, παράγοντας τις ιδανικές συνθήκες για την επούλωσή της. Το Επίθεμα Γρήγορης Επούλωσης Hansaplast  που βασίζεται στην προηγμένη τεχνολογία Πολυουρεθάνης, προάγει την έως και κατά δύο φορές πιο γρήγορη επούλωση (σε σύγκριση με την ξηρή επούλωση ή με πληγή χωρίς φροντίδα) και συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη του σχηματισμού ουλής, αποκαθιστώντας τα φυσικά επίπεδα υγρασίας του δέρματος. Σε υγρό περιβάλλον επούλωσης, αποτρέπεται ο σχηματισμός κάκαδου, γεγονός που περιορίζει τη δημιουργία νέου ιστού. Αν η πληγή επουλωθεί χωρίς κάκαδο και η διαδικασία δεν διαταραχθεί, η πιθανότητα δημιουργίας ουλής μειώνεται, έχοντας καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Το επίθεμα Γρήγορης Επούλωσης Hansaplast  μπορεί να παραμείνει στην πληγή για αρκετές ημέρες. Η πολύ συχνή αλλαγή επιθέματος μπορεί να διακόψει τη διαδικασία επούλωσης της πληγής. Τα επιθέματα Γρήγορης Επούλωσης Hansaplast είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι άνετα, δεδομένου ότι αναπνέουν είναι φιλικά προς το δέρμα και κατάλληλα για ευαίσθητες επιδερμίδες.

 

Μάθετε πώς να μειώσετε τις ουλές

Δεν είναι δυνατόν να αφαιρέσετε εντελώς μια ουλή αν έχει ήδη δημιουργηθεί, υπάρχουν όμως κάποιες αποτελεσματικές μέθοδοι για να τη μειώσετε, έτσι ώστε να νιώθετε καλύτερα το δέρμα σας ξανά.
Να μερικά πράγματα που θα πρέπει να ξέρετε:
Image

Συμβουλή 1

Αποφύγετε το σολάριουμ και τις ακτίνες UV όσο η πληγή είναι ακόμα νωπή. Η επίδραση του φωτός μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία επούλωσης και να αλλάξει το χρώμα και τη δομή του δέρματος.

 
Διαβάστε περισσότερα
Image

Συμβουλή 2

Διατηρείτε πάντα το φθαρμένο δέρμα σας μαλακό και απαλό μετά το κλείσιμο της πληγής με τη βοήθεια μιας κρέμας.

 

Κλινικές Μελέτες

Η αποτελεσματικότητα των επιθεμάτων Γρήγορης Επούλωσης Hansaplast  έχει αποδειχθεί σε κλινικές μελέτες.

 

Γνωρίζετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην Υγρή και την Ξηρή Επούλωση Πληγής;

Image
The wound remains untreated and dehydrated. © Hansaplast

 

 

Όταν μια πληγή επουλώνεται ανοιχτή και χωρίς κάποια περιποίηση, το δέρμα ξεραίνεται, δημιουργείται μια κρούστα και η επούλωση της πληγής καθυστερεί. Ο κίνδυνος εμφάνισης ουλής είναι επίσης αναπόφευκτος. Επιπλέον, όταν η πληγή είναι εκτεθειμένη στον αέρα, μπορεί να αφυδατωθεί, να έρθει σε επαφή με βακτήρια ή να δημιουργηθούν ανθυγιεινές συνθήκες επούλωσης που μπορεί να προκαλέσουν διάφορα είδη μόλυνσης.

 
Image
Creating moist wound healing conditions is easy: With the Fast Healing Plaster; © Hansaplast
Από την άλλη πλευρά, η υγρή επούλωση πληγών παρέχει στην πληγή σας την ευκαιρία να επουλωθεί με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, διότι τα κύτταρα αναπτύσσονται, διαιρούνται και μετακινούνται με αυξημένο ρυθμό. Αυτό επιταχύνει την επούλωση της πληγής έως και κατά 2 φορές σε σύγκριση με την ξηρή επούλωση και το δέρμα μπορεί να ανανεωθεί, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ουλής και μόλυνσης. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνολογίες και προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες επούλωσης, όπως η Τεχνολογία Πολυουρεθάνης που διαθέτει το Επίθεμα Γρήγορης Επούλωσης. Η κρέμα επούλωσης Πληγών είναι επίσης κατάλληλη για τη σωστή και ασφαλή επούλωση της πληγής σας και δρα έως και 2 φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με την ξηρή επούλωση ή την πληγή χωρίς φροντίδα.
 

Πώς να φροντίσετε την πληγή με τον καλύτερο τρόπο και να αποφύγετε τις ουλές

Αν αφήσετε τις πληγές χωρίς κάλυμμα ή χρησιμοποιήσετε τα συνηθισμένα επιθέματα και επιδέσμους συνήθως θα σχηματιστεί κάκαδο, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες ουλές. Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε τη γρήγορη περιποίηση σε περίπτωση που έχετε κάποια φθορά στο δέρμα σας - χάρη σε νέες τεχνολογίες και ιατρικές ιδέες. Φερθείτε έξυπνα και αξιοποιήστε με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις επιστημονικές ιδέες. Τις ιδέες αυτές τις έχουμε ενσωματώσει στα επιθέματα Γρήγορης Επούλωσης Hansaplast, ώστε να μην ανησυχείτε πια για τις ουλές.

 

ΥΓΙΗΣ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΟΥΛΩΝ

Έτσι, η υγρή επούλωση πληγών είναι η καλύτερη δυνατή περιποίηση για την ανάπλαση του δέρματος, διότι...

 •  παρέχει ένα υγρό περιβάλλον, ώστε να μη σχηματιστεί κάκαδο, επιτρέποντας στα κύτταρα να κινηθούν και να διαιρεθούν γρηγορότερα 
 • επιτρέπει στην πληγή να επουλωθεί έως και κατά δύο φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με την ξηρή επούλωση ή με πληγή χωρίς φροντίδα
 • βελτιώνει συνολικά τη διαδικασία επούλωσης, καθώς διατηρεί υγρή την πληγή 
 • διασφαλίζει ότι η αφαίρεση ή η αλλαγή επιθέματος δεν θα πονά 
 • χάρη στην Τεχνολογία Πολυουρεθάνης, διασφαλίζεται ότι το επίθεμα δεν κολλάει στην πληγή 
 • είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλής, οδηγώντας σε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα μετά από μικροτραυματισμούς (ακόμα και μετά από μικρές επεμβάσεις ή αφαίρεση ελιάς).

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Διαβάστε το «5 καλοί λόγοι για την υγρή επούλωση πληγής»  εδώ.

 

Προληψη

Δεν είναι εύκολο να αποτρέψετε τις μικρές πληγές και γρατζουνιές. Θα σκοντάψετε στο πεζοδρόμιο, θα κοπείτε με το μαχαίρι στην κουζίνα και προτού το καταλάβετε, θα τρέχει αίμα.

 

Συμβουλές

Όταν χρησιμοποιείτε κοφτερά εργαλεία, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αν χρειάζεται, φορέστε προστατευτικό εξοπλισμό.

 

Στην κουζίνα, να κόβετε με κατεύθυνση από το σώμα σας και προς τα έξω και να θυμάστε ότι τα κοφτερά μαχαίρια στην πραγματικότητα είναι λιγότερο επικίνδυνα από τα στομωμένα, καθώς περνούν από το αντικείμενο πιο ομαλά.

 
Διαβάστε περισσότερα

Όταν δίνετε ένα ψαλίδι σε κάποιο άλλο άτομο, να μην κοιτά η κοφτερή μεριά προς το άτομο αυτό.

 

Δεν είναι δυνατόν να αποφύγετε όλα τα κοψίματα και τις γρατζουνιές, επομένως βεβαιωθείτε ότι έχετε εξοπλισμένο κουτί Α' Βοηθειών στο σπίτι. Βρείτε εδώ  συμβουλές για το τι πρέπει να περιέχει.

 
Διαβάστε περισσότερα

Μην πειράζετε το κάκαδο. Αμέσως μόλις κοπείτε ή γρατζουνιστείτε, το σώμα σας αρχίζει να επουλώνει την πληγή. Τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, το ινώδες και τα αιμοπετάλια δημιουργούν ένα θρόμβο πάνω από την πληγή σας. Και πολύ γρήγορα σχηματίζεται ένα κάκαδο. Αν αφαιρέσετε το κάκαδο όχι μόνο θα ανοίξετε ξανά την πληγή και θα εισάγετε βακτήρια, αλλά μπορεί να δημιουργήσετε ακόμα και μεγαλύτερη ουλή.

 

Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας εάν η πληγή είναι βαθιά, αιμορραγεί έντονα ή εμφανίζει σημάδια μόλυνσης όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο ή θερμότητα.  
Ακόμα, αναζητήστε ιατρική συμβουλή αν δεν μπορείτε να καθαρίσετε σωστά την πληγή.
Σε περίπτωση που πάσχετε από διαβήτη, η σωστή φροντίδα της πληγής έχει ιδιαίτερη σημασία. Να συζητάτε πάντοτε τις ανησυχίες που μπορεί να έχετε με τον γιατρό σας ή/και τον ποδίατρό σας, ακόμη και για τη φροντίδα των μικρών τραυμάτων και του σκασίματος του δέρματος - ειδικά στα πόδια σας.
 
Παρακαλούμε έχετε κατά νου ότι καμία από τις παραπάνω συμβουλές ή συστάσεις δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης στις συσκευασίες των προϊόντων μας. Σημαντικό: συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, σε περίπτωση που δεν είστε βέβαιοι αν φροντίζετε σωστά την πληγή σας.
 
Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση ή τη θεραπεία προβλημάτων υγείας ή ασθενειών. Δεν αποτελούν υποκατάστατο της επαγγελματικής φροντίδας ή συμβουλής. Αν έχετε, ή υποπτεύεστε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ποτέ μην αγνοείτε τις ιατρικές συμβουλές και μην καθυστερείτε την αναζήτησή τους, εξαιτίας όσων διαβάσατε σε αυτόν τον ιστότοπο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα Hansaplast, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail στο int.contact.greece@Beiersdorf.com. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης στις συσκευασίες των προϊόντων μας.