Τι είναι η εκδορά;

Η εκδορά είναι ένα είδος επιφανειακής πληγής που χαρακτηρίζεται από τη φθορά του δέρματος, και συνήθως δεν φτάνει στο βαθύτερο χόριο. Μπορεί να συμβεί εύκολα μετά από πτώση ή τριβή σε τραχιά επιφάνεια. Κάποιες από τις πιο συχνές αιτίες είναι τα ατυχήματα με ποδήλατο ή σε άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, ειδικά στα παιδιά. Οι εκδορές είναι συμβαίνουν συνχά και μπορεί να είναι επώδυνες, δεν είναι όμως συνήθως σοβαρές και αντιμετωπίζονται εύκολα..
Διατομή επιφανειακής εκδοράς
Επιστροφή στην Αρχική

Πώς να αντιμετωπίσετε μια εκδορά

 1. 1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

  Ο καθαρισμός της πληγής είναι το πρώτο βήμα για τη βέλτιστη επούλωση. Αφού σταματήσετε την αιμορραγία, καθαρίστε την εκδορά από τη βρωμιά, τα βακτήρια και τα ορατά σωματίδια με το Σπρέι Καθαρισμού Πληγών Hansaplast, για να αποφύγετε τις μολύνσεις.
 2. 2. ΕΠΟΥΛΩΣΗ

  Στο δεύτερο βήμα, μπορείτε να συμβάλλετε στην ασφαλή και γρήγορη επούλωση της πληγής μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο σχηματισμού ουλής. Εφαρμόστε την Κρέμα Επούλωσης Πληγών Hansaplast συστηματικά, μέχρι η εκδορά να επουλωθεί πλήρως. 
 3. 3. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

  Το τρίτο βήμα η προστασία της πληγής από τη βρωμιά και τα βακτήρια, έτσι ώστε γίνει η επούλωση ανεμπόδιστη. Σκουπίστε απαλά το δέρμα γύρω από την πληγή, και καλύψτε την πληγή με ένα επίθεμα, αποστειρωμένη γάζα ή επίδεσμο της Hansaplast.
  elastic-plaster
Επιστροφή στην Αρχική

Πόσο διάστημα χρειάζεται για την επούλωση μιας εκδοράς;

Ο χρόνος που απαιτείται για την επούλωση μιας εκδοράς διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και τη σοβαρότητά της. Γενικά, μια εκδορά χρειάζεται αρκετές μέρες μέχρι να επουλωθεί. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε την κατάλληλη περιποίηση, ώστε να διευκολύνετε την ταχεία επούλωση. Η σωστή περιποίηση συμβάλλει στην πρόληψη των επιπλοκών, όπως μολύνσεων, ενώ μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού ουλής. Διαβάστε περισσότερα για την επούλωση πληγών εδώ.
Parent applying plaster to child's leg.
Επιστροφή στην Αρχική

Μόλυνση εκδοράς

Τα χαρακτηριστικά σημάδια μιας μόλυνσης είναι το κοκκίνισμα, ο καύσος, ο πόνος, το πρήξιμο της πληγής και η εμφάνιση πύου. Ακόμα, ο πυρετός ενδέχεται να είναι σημάδι μόλυνσης. Αν πιστεύετε ότι η πληγή σας μπορεί να έχει μολυνθεί ή αν η πληγή φαίνεται να επουλώνεται πολύ αργά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Για να αποφύγετε τις μολύνσεις, να ενεργείτε πάντα γρήγορα, καθαρίζοντας και προστατεύοντας την πληγή αμέσως μόλις συμβεί.
Επιστροφή στην Αρχική

Εκδορές και παιδιά

Οι εκδορές είναι πολύ συνηθισμένες στα μικρότερα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο παίζοντας έξω. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τις γρατζουνιές στα γόνατα και τους αγκώνες των παιδιών είναι να χρησιμοποιείτε πάντα τα κατάλληλα προστατευτικά για γόνατα και αγκώνες στο skateboard ή σε άλλες δραστηριότητες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο πτώσεων. Οι πτώσεις με ποδήλατο είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες γρατζουνιών και πληγών, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μαθαίνοντας στα παιδιά σας να παίζουν με ασφάλεια. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε προειδοποιήσει τα παιδιά σας ότι μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα, να τα παρηγορήσετε αν πέσουν από το ποδήλατο και να τα ενθαρρύνετε να ξανακάνουν ποδήλατο το συντομότερο δυνατό! Χρησιμοποιήστε τα επιθέματα Mickey & Friends ή Disney FROZEN με διασκεδαστικά σχέδια για να κάνετε τα παιδιά να χαμογελάσουν ξανά.
Young boys with helmets sitting on skateboards
Επιστροφή στην Αρχική
Να αναζητάτε πάντα ιατρική συμβουλή αν η πληγή είναι βαθιά, αιμορραγεί έντονα ή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης, όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο ή θερμότητα. Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι οι συμβουλές και οι προτροπές που παρέχονται στον ιστότοπο αυτό, παρόλο που καταρτίστηκαν με μεγάλη προσοχή, δεν υποκαθιστούν με κανέναν τρόπο την ιατρική συμβουλή και θεραπεία. Σε περίπτωση που έχετε ή υποψιάζεστε πως έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να αναζητήστε ιατρική συμβουλή και να ακολουθήσετε τις ιατρικές οδηγίες, ανεξάρτητα από όσα έχετε μάθει σε αυτόν τον ιστότοπο. Να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τα φυλλάδια των προϊόντων μας. 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω e-mail στο Hansaplast@Beiersdorf.com