Τι είναι η γρατζουνιά;

Οι γρατζουνιές είναι συνήθως μικρές, επιφανειακές και ακανόνιστες πληγές που προκαλούνται όταν αντικείμενα όπως αγκάθια ή νύχια ξύσουν το δέρμα. Οι γρατζουνιές μπορεί να περιορίζονται στην επιφάνεια του δέρματος ή να το τρυπήσουν λίγο περισσότερο, κάποιες φορές με μικρή ποσότητα αίματος, αλλά συνήθως δεν είναι βαθιές. Οι γρατζουνιές στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία, καθώς και οι γρατζουνιές από γάτες μπορεί να συνοδεύονται και από άλλους κινδύνους, επομένως η αποφυγή των μολύνσεων είναι σημαντική.
Επιστροφή στην Αρχική

Περιποιηθείτε τις γρατζουνιές σε τρία απλά βήματα

 1. 1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

  Ο καθαρισμός της πληγής είναι το πρώτο βήμα για τη βέλτιστη επούλωση. Αφού σταματήσετε την αιμορραγία, καθαρίστε τη γρατζουνιά από τη βρωμιά, τα βακτήρια και τα ορατά σωματίδια με το Σπρέι Καθαρισμού Πληγών Hansaplast, για να αποφύγετε τις μολύνσεις.
  Σπρέι Καθαρισμού Πληγών
 2. 2. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

  Στη συνέχεια καλύψτε την πληγή για να την προστατεύσετε από τη βρωμιά και τα βακτήρια, έτσι ώστε να προχωρήσει η επούλωση χωρίς εμπόδια. Σκουπίστε απαλά το δέρμα γύρω από την πληγή και καλύψτε τη γρατζουνιά με ένα επίθεμα, αποστειρωμένη γάζα ή επίδεσμο της Hansaplast.
  Universal Plasters
 3. 3. ΕΠΟΥΛΩΣΗ

  Βάλτε μια λεπτή στρώση από την Κρέμα Επούλωσης Πληγών Hansaplast στη γρατζουνιά, μία ή δύο φορές την ημέρα, για γρηγορότερη θεραπεία και για να μειώσετε τον κίνδυνο σχηματισμού ουλής. 
  Κρέμα Επούλωσης Πληγών
Επιστροφή στην Αρχική

Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να επουλωθεί μια γρατζουνιά;

Συνήθως οι γρατζουνιές είναι πολύ μικρές και επουλώνονται σε λίγες μέρες. Οι βαθύτερες γρατζουνιές και οι γρατζουνιές σε συγκεκριμένα σημεία, όπως το πρόσωπο, μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν, καθώς το δέρμα είναι πιο λεπτό και ευαίσθητο. Το ίδιο ισχύει και για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πιο λεπτό και ευαίσθητο δέρμα. Καλό είναι πάντα να παρακολουθείτε τη γρατζουνιά και να προσέχετε μήπως υπάρχουν σημάδια μόλυνσης, καθώς αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία επούλωσής της.
Γυναίκα που βάζει επίθεμα στο χέρι αγοριού στην κουζίνα
Επιστροφή στην Αρχική

Πώς να φροντίσω μια γρατζουνιά στο πρόσωπο;

Οι γρατζουνιές στο πρόσωπο απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, διότι πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει τη γρατζουνιά με ένα κατάλληλο σπρέι καθαρισμού, όπως το Σπρέι Καθαρισμού Πληγών Hansaplast. Η Κρέμα Επούλωσης Πληγών Hansaplast παρέχει περιβάλλον υγρής επούλωσης που βοηθάει την πληγή να κλείσει γρηγορότερα και μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού ουλής. Τέλος, μπορείτε να βάλετε και μια γάζα ή ένα επίθεμα για να προστατεύσετε περισσότερο την πληγή. Σε περίπτωση που η γρατζουνιά βρίσκεται κοντά στα μάτια, ή αν δεν είστε σίγουροι σχετικά με την κατάλληλη θεραπεία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
 
 
Επιστροφή στην Αρχική

Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με τις γρατζουνιές από γάτες

Γυναίκα που παίζει με γάτα στο κρεβάτι της
Τι είναι η νόσος από αμυχή γάτας;
Η νόσος από αμυχή γάτας μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένες γάτες με γρατζουνιές ή δαγκωματιές. Συνήθως συμβαίνει σε παιδιά και αναπτύσσεται μέσα σε 3 εώς 14 ημέρες μετά τον τραυματισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πόνο και μειωμένη όρεξη. Ενώ η ασθένεια αυτή συνήθως είναι ακίνδυνη και γενικά υποχωρεί μόνη της, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκύψουν πιο σοβαρές επιπλοκές.
Γιατί η γρατζουνιά της γάτας προκαλεί φαγούρα;
Λίγο πρήξιμο και φαγούρα είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε μια τέτοια πληγή και δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει μόλυνση. Ωστόσο, αν εμφανιστούν συμπτώματα όπως πυρετός, ή αν η φαγούρα επιμένει για περισσότερες από λίγες ημέρες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Επιστροφή στην Αρχική
Να αναζητάτε πάντα ιατρική συμβουλή αν η πληγή είναι βαθιά, αιμορραγεί έντονα ή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης, όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο ή θερμότητα. Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι οι συμβουλές και οι προτροπές που παρέχονται στον ιστότοπο αυτό, παρόλο που καταρτίστηκαν με μεγάλη προσοχή, δεν υποκαθιστούν με κανέναν τρόπο την ιατρική συμβουλή και θεραπεία. Σε περίπτωση που έχετε ή υποψιάζεστε πως έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να αναζητήστε ιατρική συμβουλή και να ακολουθήσετε τις ιατρικές οδηγίες, ανεξάρτητα από όσα έχετε μάθει σε αυτόν τον ιστότοπο. Να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τα φυλλάδια των προϊόντων μας. 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω e-mail στο Hansaplast@Beiersdorf.com