Τι είναι το έγκαυμα;

Το έγκαυμα είναι μια βλάβη του δέρματος που συμβαίνει μετά την επαφή με μία καυτή επιφάνεια, φλόγα ή άλλη ουσία όπως βραστό νερό ή και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Τα εγκαύματα προκαλούνται επίσης και από έκθεση σε υψηλά επίπεδα ηλεκτρικού ρεύματος ή από χημικές ουσίες. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες εγκαυμάτων, ανάλογα με τη σοβαρότητα τους και το καθένα απαιτεί τη δική του φροντίδα. 
Επιστροφή στην Αρχική

Βαθμοί ενός εγκαύματος

Έγκαυμα πρώτου βαθμού

Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού είναι συνήθως επιφανειακές βλάβες του δέρματος που δεν εκτείνονται βαθύτερα από την πάνω στρώση του δέρματος. Εδώ περιλαμβάνονται και τα ήπια εγκαύματα από τον ήλιο. Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού μπορεί να είναι επώδυνα, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Συχνά χαρακτηρίζονται από πόνο, κοκκίνισμα, ελαφρύ πρήξιμο και ξηρότητα, χωρίς όμως να υπάρχουν φουσκάλες.
Διάγραμμα δέρματος που έχει υποστεί έγκαυμα 1ου βαθμού

Έγκαυμα δευτέρου βαθμού

Τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνα και δημιουργούν πιο σοβαρή δερματική φθορά, καθώς περιλαμβάνουν την επιδερμίδα και μέρος του υποκείμενου χόριου. Η περιοχή που έχει υποστεί έγκαυμα είναι κόκκινη, πρησμένη, με φουσκάλες και μπορεί να μολυνθεί αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Αυτά τα εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις βασικές πρώτες βοήθειες, αλλά αν το σημείο ή το μέγεθος τους είναι επίφοβο, μπορεί να απαιτούν και ιατρική φροντίδα.
Διάγραμμα δέρματος που έχει υποστεί έγκαυμα 2ου βαθμού

Έγκαυμα τρίτου βαθμού

Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού είναι εξαιρετικά σοβαρά και προκαλούν σοβαρή φθορά στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Χαρακτηρίζονται από λευκή ή καμμένη  εμφάνιση στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να υπάρχει αίσθηση στην περιοχή, λόγω των κατεστραμμένων απολήξεων των νεύρων. Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού αποτελούν περιστατικά έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει να αναζητάτε άμεση ιατρική φροντίδα.
Επιστροφή στην Αρχική

Πώς να αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα πρώτου βαθμού

Τα περισσότερα εγκαύματα πρώτου βαθμού συνήθως δεν είναι επικίνδυνα, και προκαλούνται από σύντομη επαφή με μια καυτή επιφάνεια ή από μικρό ζεμάτισμα από καυτό νερό. Άλλη μια συνηθισμένη μορφή εγκαύματος πρώτου βαθμού είναι από τον ήλιο και προκαλείται από τη φθορά της υπεριώδους ακτινοβολίας. Συνήθως, τα εγκαύματα πρώτου βαθμού επουλώνονται μόνα τους και δεν απαιτούν ειδική φροντίδα. Ωστόσο, συνιστάται να κρυώσετε την επηρεαζόμενη περιοχή με τρεχούμενο νερό για ανακούφιση του πόνου και στην συνέχεια να βάλετε Κρέμα Επούλωσης Πληγών Hansaplast. Σε περίπτωση εγκαύματος από τον ήλιο, φορέστε φαρδιά ρούχα για λίγες μέρες να πίνετε πολλά υγρά ώστε να παραμένετε ενυδατωμένοι. 
Γυναίκα αγγίζει ώμο με έγκαυμα από τον ήλιο.

Ακόμα και για ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή αν η περιοχή του εγκαύματος είναι μεγάλη ή αν μετά την αρχική ανακούφιση του πόνου, η περιοχή εμφανίζει σημάδια μόλυνσης, όπως κοκκίνισμα, καύσο, πρήξιμο, πόνο, φαγούρα ή κάψιμο. 

Στη συνέχεια, απαιτείται ιατρική φροντίδα για παιδικά εγκαύματα, αν το έγκαυμα βρίσκεται σε ευαίσθητο σημείο του σώματος π.χ. στο πρόσωπο, ή αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή ανησυχία. 

Επιστροφή στην Αρχική

Πώς να αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού

Τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού μπορεί να είναι πιο σοβαρά και επομένως να απαιτούν περισσότερη φροντίδα από τα εγκαύματα πρώτου βαθμού. Αρχικά, κρυώστε την περιοχή με τρεχούμενο νερό για 10 έως 15 λεπτά. Μην βάλετε πάγο ή εξαιρετικά κρύο νερό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω φθορά και να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος. Χρησιμοποιήστε το Σπρέι Καθαρισμού Πληγών της Hansaplast για να καθαρίσετε το έγκαυμα από τα βακτήρια και να εμποδίζετε τις μολύνσεις. Στη συνέχεια, στεγνώστε απαλά την περιοχή και βάλτε μια στρώση Κρέμας Επούλωσης Πληγών Hansaplast για να βοηθήσετε τη διαδικασία επούλωσης και καλύψτε το έγκαυμα με το κατάλληλο επίθεμα ή με μια αποστειρωμένη γάζα για να το προστατεύσετε από εξωτερικές επιρροές. Μην προσπαθήσετε να σπάσετε τυχόν φουσκάλες που μπορεί να υπάρχουν. Πολλά εγκαύματα δευτέρου βαθμού επουλώνονται σε μία ή δύο εβδομάδες αν τα φροντίζετε και τα διατηρείτε καθαρά. Ανάλογα με το σημείο και το μέγεθος του εγκαύματος, μπορεί να είναι καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ειδικά για να εμποδίσετε το σχηματισμό ουλής ή αν ανακαλύψετε σημάδια μόλυνσης κατά τη διαδικασία επούλωσης, όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο ή πόνο.
 

Επιστροφή στην Αρχική

Πώς να αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα τρίτου βαθμού

Για τα εγκαύματα τρίτου βαθμού θα πρέπει πάντα να αναζητάτε άμεσα ιατρική φροντίδα.
Επιστροφή στην Αρχική

Πρόληψη εγκαυμάτων στην κουζίνα

Είναι αυτονόητο ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης όσον αφορά τα εγκαύματα, ιδιαίτερα στην κουζίνα. Πάντα:

A family cooking in their kitchen
  1. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αρκετά χοντρά γάντια κουζίνας ή πιαστράκια όταν χειρίζεστε καυτά πιάτα ή σκεύη.
  2. Να έχετε τις λαβές από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια να κοιτούν αντίθετα από εσάς, ώστε να μην πέσετε κατά λάθος πάνω τους.
  3. Όταν ανοίγετε το καπάκι μιας κατσαρόλας ή ενός τηγανιού, πρέπει να κοιτά αντίθετα από εσάς, ώστε να αποφύγετε το έγκαυμα από την απότομη απελευθέρωση ατμού.
  4. Να κρατάτε πάντα τις ζεστές συσκευές και σκεύη, τα κεριά και οτιδήποτε άλλο βγάζει φλόγα, μακριά από τα παιδιά. 
  5. Μάθετε στα παιδιά σας κανόνες ασφάλειας στην κουζίνα.
Επιστροφή στην Αρχική

Πώς να αναγνωρίσετε ένα μολυσμένο έγκαυμα

Όπως κάθε άλλη πληγή, το έγκαυμα μπορεί να μολυνθεί. Τα χαρακτηριστικά σημάδια μιας μόλυνσης είναι: πρόσθετο κοκκίνισμα γύρω από την πληγή, μη φυσιολογικός καύσος, επανεμφάνιση του πόνου αφότου έχει υποχωρήσει αρχικά, πρήξιμο της πληγής και εμφάνιση πύου. Ακόμα, ο πυρετός ενδέχεται να είναι σημάδι μόλυνσης. Αν παρατηρήσετε κάποια από τις αλλαγές αυτές, συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Επιστροφή στην Αρχική
Να αναζητάτε πάντα ιατρική συμβουλή αν η πληγή είναι βαθιά, αιμορραγεί έντονα ή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης, όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο ή θερμότητα. Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι οι συμβουλές και οι προτροπές που παρέχονται στον ιστότοπο αυτό, παρόλο που καταρτίστηκαν με μεγάλη προσοχή, δεν υποκαθιστούν με κανέναν τρόπο την ιατρική συμβουλή και θεραπεία. Σε περίπτωση που έχετε ή υποψιάζεστε πως έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να αναζητήστε ιατρική συμβουλή και να ακολουθήσετε τις ιατρικές οδηγίες, ανεξάρτητα από όσα έχετε μάθει σε αυτόν τον ιστότοπο. Να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τα φυλλάδια των προϊόντων μας. 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω e-mail στο Hansaplast@Beiersdorf.com