ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Καήκατε; Βρείτε πως θα ανακουφίσετε το κάψιμο και θα θεραπεύσετε την επιδερμίδα σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα

ΣΧΕΤΙΚΑ

Τα καψίματα είναι δυσάρεστα, αλλά μπορούν εύκολα να συμβούν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, κατά τη διάρκεια ενός barbecue, ή όταν ασχολείστε με τη φωτιά.

Εγκαύματα βαθμού από 1 εώς 3: Ενημερωθείτε για τους διαφορετικούς βαθμούς καψίματος

Πρώτος βαθμός (επιφανειακού) εγκαύματος: αυτός είναι ο πιο ελαφρύς βαθμός εγκαύματος και επηρεάζει μόνο την επιδερμίδα. Η καμένη περιοχή είναι κόκκινη, ελαφρώς πρησμένη, επώδυνη, ξηρή και χωρίς φουσκάλες. Το ελαφρύ κάψιμο από τον ήλιο είναι ένα παράδειγμα. Η καταστροφή μακροχρόνιων ιστών από αυτά τα καψίματα είναι σπάνια.

Έγκαυμα δευτέρου βαθμού: αυτός σχετίζεται με την επιδερμίδα και μέρος του υποδόριου στρώματος του δέρματος της επιδερμίδας. Συνήθως προκαλείται από ατυχήματα εγκαύματος ή από φλόγες. Το κάψιμο είναι κόκκινο, με φουσκάλες, πρησμένο και επώδυνο.

ΠΟΣΟ ΒΑΘΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ
Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ;

Έγκαυμα τρίτου βαθμού: το έγκαυμα τρίτου βαθμού  καταστρέφει την επιδερμίδα και το δέρμα και μπορεί  ακόμη  να προκαλέσει ζημιές στον υποδόριο ιστό, στα οστά, στους μύες και στους τένοντες. Η περιοχή του εγκαύματος είναι άσπρη ή απανθρακωμένη. Δεν υπάρχει αίσθηση στην περιοχή καθώς οι απολήξεις των νεύρων είναι κατεστραμμένες.

Διατομή του υγιούς δέρματος
Διατομή του καμένου δέρματος (από πρώτο σε τρίτο βαθμό) © Hansaplast
Επιστροφή στην Αρχική

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μπορείτε εύκολα να καείτε είτε από πυρκαγιά είτε από εσωτερική πηγή θερμότητας και γίνεται τόσο γρήγορα όσο μια αστραπή και σίγουρα θα σας ξαφνιάσει. Βρείτε τι θα κάνετε, σε περίπτωση που δεν είναι ένα σοβαρό έγκαυμα τρίτου βαθμού, που έχει προέλθει από χημικά ή που έχουν επηρεαστεί μεγαλύτερες περιοχές, που σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να λάβετε άμεση ιατρική παρακολούθηση.

4 βήματα για να φροντίσετε καψίματα και εγκαύματα

Απομακρυνθείτε από την πηγή και προστατεύστε πρώτα την επικίνδυνη περιοχή: Σβήστε τις ηλεκτρικές συσκευές, σβήστε τις φλόγες ή αφαιρέστε το καυτό νερό ή την πηγή θερμότητας ή τις φλόγες πριν την αντιμετώπιση του ατυχήματος.
Δροσίστε το κάψιμο ή την περιοχή του εγκαύματος κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον δέκα λεπτά μέχρι ο πόνος να υποχωρήσει. Μην τοποθετήσετε πάγο. Το να δροσίζετε το κάψιμο με νερό είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει το πρήξιμο της επιδερμίδας καθώς και τη δημιουργία φουσκαλών.
Στεγνώστε την πληγείσα περιοχή απαλά και προσεκτικά.

Τοποθετείστε ένα επίθεμα Hansaplast SOS Burn αν χρειάζεστε κάλυψη - δροσίζει άμεσα, προστατεύει και ενυδατώνει την πληγή, μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού "κακαδιού" και επιτρέπει στην πληγή να θεραπευτεί γρηγορότερα.

Μπορείτε επίσης να φροντίσετε το κάψιμο με το Hansaplast SOS Spray για Εγκαύματα, που ανακουφίζει γρήγορα από τον πόνο και δροσίζει το κάψιμο και το έγκαυμα.
Η σύνθεση του καταπραϋντικού αφρού δροσίζει το κάψιμο σε θερμοκρασία κάτω από τα φυσικά όρια ανακούφισης του πόνου του σώματος.
ΜΗ! Ποτέ μη βάλετε λίπος ή βούτυρο στο κάψιμο ή να αφαιρέσετε οτιδήποτε έχει κολλήσει στην επιδερμίδα, όπως ρούχα. Όταν αμφιβάλλετε, αναζητήστε ιατρική συμβουλή.

Συμβουλή Ειδικού- Επίθεμα SOS για Εγκαύματα

"Το επίθεμα SOS για Εγκαύματα με το απαλό υδροκολλοειδές υλικό στο κέντρο δροσίζει την πληγή άμεσα και παρέχει άμεση ανακούφιση για τον πόνο. Άλλο πλεονέκτημα: η πληγή σας είναι ασφαλώς προστατευμένη ενάντια εξωτερικών επιδράσεων όπως σπρωξίματα, πίεση, βρωμιά και λοίμωξη.

"ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΑΥΜΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ"

Αν εμφανιστούν φουσκάλες ή αν η επιδερμίδα πάθει ζημιά  επιδερμίδας το υδροκολλοειδές υλικό προσφέρει συνθήκες υγρής θεραπείας της πληγής και προλαμβάνει τη δημιουργία κακαδιού. Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι πληγές επουλώνονται γρηγορότερα σε ένα υγρό περιβάλλον και με μειωμένη πιθανότητα σχηματισμού κακαδιού. Δείτε επίσης: υγρή θεραπεία πληγής"

Δρ. Rainer Wolber, Έρευνα & Ανάπτυξη, Beiersdorf AG

Πότε να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή:

Ακόμα και για πρώτου και δευτέρου βαθμού εγκαύματα θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αν η καμένη περιοχή είναι μεγάλη ή αν μετά την ανακούφιση του αρχικού πόνου η καμένη περιοχή παρουσιάζει ξανά σημάδια λοίμωξης όπως κοκκινίλα, θερμότητα, πρήξιμο, πόνος, φαγούρα και κάψιμο.

Περαιτέρω, η ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη αν καεί ένα παιδί, αν το κάψιμο βρίσκεται σε ευαίσθητες περιοχές του σώματος για παράδειγμα, στο πρόσωπο, ή αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή αμφιβολίες.

Για τρίτου βαθμού εγκαύματα θα πρέπει πάντα να αναζητάτε άμεση ιατρική παρακολούθηση.

Επιστροφή στην Αρχική

ΛΥΣΕΙΣ

Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε αυτά τα προϊόντα:

Η σωστή φροντίδα με αυτά τα προϊόντα θα βοηθήσει την επιδερμίδα σας να ανακτήσει την υγιή και ανεπηρέαστη μορφή της.

47723_Burn_Strips

Επιστροφή στην Αρχική

ΠΡΟΛΗΨΗ

Ευτυχώς, πολλά καψίματα μπορούν να προληφθούν. Πολλά από αυτά συμβαίνουν στην καρδιά του σπιτιού - στην κουζίνα. Εδώ βρίσκονται ορισμένες συμβουλές για να σας βοηθήσουν να κάνετε την κουζίνα ένα πιο ασφαλές μέρος.

  • Πάντα μένετε στην κουζίνα όσο μαγειρεύετε. Μην αποπροσανατολίζεστε από τηλεφωνήματα ή από τις φωνές που προέρχονται από ένα άλλο δωμάτιο κ.α.
  • Φορέστε προστατευτικά γάντια του φούρνου όταν βγάζετε κάτι έξω από ένα ζεστό φούρνο.
  • Γυρίστε τις λαβές της κατσαρόλας και του τηγανιού προς το πίσω μέρος ή στο κέντρο της εστίας έτσι ώστε να μην γυρίσει ανάποδα.
  • Κρατήστε στοιχεία όπως πετσέτες πιάτων, πλαστικές σακούλες και μακριά μανίκια μακριά από την επιφάνεια θερμότητας.
  • Μη μαγειρεύετε ενώ κρατάτε ένα παιδί ή ένα ζώο.
  • Κρατήστε τα μικρά παιδιά και ζώα μακριά από το μπροστινό μέρος του φούρνου ή της σόμπας.

Προλαμβάνοντας Εγκαύματα

Από τα πολλά είδη καψίματος που μπορούν να σας συμβούν στο σπίτι, τα εγκαύματα μπορούν να είναι τα λιγότερο αναμενόμενα. Τα παιδιά που έχουν πιο λεπτή επιδερμίδα από τους ενήλικες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν σοβαρά καψίματα από καυτό υγρό. Οι απλές προφυλάξεις μπορούν να προστατέψουν εσάς και την οικογένειά σας.
  1. Ποτέ να μην θερμαίνετε τα μπουκάλια του μωρού στο φούρνο μικροκυμάτων. Μπορεί να θερμανθούν απότομα και να κάψουν το στόμα του μωρού.
  2. Να είστε προσεκτικοί όταν πιάνετε βραστήρες, κατσαρόλες και καπάκια με υγρό που βράζει. Ο ατμός μπορεί εύκολα να προκαλέσει έγκαυμα στον καρπό και στα χέρια σας.
  3. Μια καλή ιδέα είναι να μετακινήσετε τις λαβές της κατσαρόλας προς τα μέσα ή στο κέντρο της εστίας έτσι ώστε να μη μπορούν τα παιδιά να το αναποδογυρίσουν.
  4. Διατηρήστε καυτά υγρά όπως σούπες, καφέ ή τσάι μακριά από την άκρη του πάγκου και του τραπεζιού.
Εάν εμφανιστεί κάποιο κάψιμο, ακολουθήστε τα βήματα όπως περιγράφονται στη ΘΕΡΑΠΕΙΑ και διατηρήστε την πληγή καλυμμένη έτσι ώστε να έχει ιδανικές υγρές συνθήκες επούλωσης προκειμένου να θεραπευτεί σωστά. Επίσης, αν εμφανιστεί φουσκάλα, αφήστε την και μην τη σπάσετε.
Επιστροφή στην Αρχική

Πάντα να ζητάτε συμβουλή από το γιατρό σας αν μια πληγή είναι βαθιά, αιμορραγεί ή δείχνει σημάδια λοίμωξης όπως κοκκινίλα, πρήξιμο ή θερμότητα.
Επίσης ζητήστε ιατρική βοήθεια αν δεν είστε ικανός/ή να καθαρίσετε σωστά την πληγή.
Σε περίπτωση που έχετε διαβήτη μια σωστή περιποίηση της πληγής είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πάντα να συζητάτε με το γιατρό σας και/ή με τον ποδολόγο σας οποιαδήποτε ανησυχία μπορεί να έχετε, ακόμη και για τη φροντίδα μικρών πληγών και εγκαυμάτων της επιδερμίδας-ειδικότερα στα πόδια σας.

Παρακαλώ σημειώστε πως καμία από τις παραπάνω συμβουλές ή προτροπές δεν αντικαθιστά την ιατρική συμβουλή. Προσεκτικά διαβάστε τις οδηγίες χρήσης που δίνονται στα κουτιά των προϊόντων. Σημαντικό: συμβουλευτείτε ένα ειδικό πάνω σε θέματα υγείας σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε αβεβαιότητα πάνω στη σωστή θεραπεία της πληγής.

Η πληροφορία που παρέχεται μέσω αυτής της ιστοσελίδας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ή αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας ή ασθένειας. Δεν αποτελεί υποκατάστατο της επαγγελματικής φροντίδας ή συμβουλής. Αν έχετε ή υποψιάζεστε ότι έχετε ένα πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ποτέ να μην αδιαφορείτε για μια επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε στο να την αναζητήσετε για κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα Hansaplast, παρακαλώ επικοινωνήστε μέσω email στο int.contact.greece@Beiersdorf.com. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που δίνονται στα κουτιά των προϊόντων.