ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ

0 λεπτά ανάγνωσης
Δείξε Περισσότερα

Η άρθρωση του γόνατος είναι μία από τις αρθρώσεις του κάτω άκρου, που δέχεται αρκετά φορτία και συχνά τραυματίζεται είτε στην καθημερινότητα, είτε σε κάποια αθλητική δραστηριότητα.  Οι πιο συχνοί ορθοπεδικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να υπάρχει ενόχληση στην άρθρωση του γόνατος είναι η οστεοαρθρίτιδα και οι αθλητικοί τραυματισμοί.

Η σύμφωνη γνώμη μεταξύ ιατρών και βιβλιογραφίας είναι ότι όταν αυξάνεται ο πόνος στα γόνατα, συστήνεται αξιολόγηση, διάγνωση, και αρχικά συντηρητική θεραπεία, με κύριο γνώμονα την άσκηση.

Η άσκηση έχει σκοπό αρχικά την διατήρηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης στα όρια του πόνου, και σταδιακά την αύξηση του εύρους κίνησης σε λειτουργικά επίπεδα. Δίνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης ώστε να ενισχυθούν οι μυϊκές ομάδες γύρω από την άρθρωση. Για το γόνατο, κάποιες από αυτές τις μυϊκές ομάδες περιλαμβάνουν ενδυνάμωση του τετρακέφαλου, των οπίσθιων μηριαίων (δικέφαλου), των γλουτιαίων, και των μυών της γάμπας.

Κατά την διάρκεια της αποκατάστασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένας ελαστικός επίδεσμος ή νάρθηκας για την αποφόρτιση και την σταθεροποίηση της άρθρωσης. Οι νάρθηκες παρέχουν στήριξη σε μία τραυματισμένη άρθρωση, κατανέμοντας κατάλληλα και απορροφώντας τα φορτία και τις δυνάμεις που ασκούνται κατά την διάρκεια της άσκησης.  Συγκεκριμένα, για την άρθρωση του γόνατος, η ρυθμιζόμενη επιγονατίδα της Hansaplast έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει στήριξη σε ένα αδύναμο ή τραυματισμένο γόνατο ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την επιστροφή στην άθληση, την άσκηση, την ενδυνάμωση, και τις δραστηριότητες της καθημερινότητας.  Τέλος, η χρήση της ρυθμιζόμενης επιγονατίδας, εκτός από την στήριξη που μπορεί να δώσει στο γόνατο, δημιουργεί και μία ψυχολογική υποστήριξη καθώς σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί μία αίσθηση αυτοπεποίθησης και σιγουριάς στην κίνηση.  

Ας δούμε μερικές από τις διαγνώσεις που μπορούν να δημιουργήσουν πόνο στο γόνατο, καθώς και πως η επιγονατίδα της Hansaplast μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να επιστρέψει ταχύτατα στον κύριο στόχο μας, την άσκηση.

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία πολύπλοκη κατάσταση που επηρεάζει ένα μέρος ή όλη την άρθρωση του γόνατος και η αιτιολογία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.  Συνήθως, η οστεοαρθρίτιδα παρατηρείται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όμως οι πρώτες αλλοιώσεις στο γόνατο μπορεί να ξεκινήσουν και από μικρότερες ηλικίες (γύρω στα 35-40 έτη) ανάλογα το ιατρικό ιστορικό του κάθε ανθρώπου.  Συγκεκριμένα, γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια οι πόνοι στα γόνατα λόγω οστεοαρθρίτιδας έχουν αυξηθεί και σε άτομα μικρότερης ηλικίας.

Άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιγονατίδα της Hansaplast για μεγαλύτερη προστασία του γόνατος.  Κατασκευασμένη από ύφασμα υψηλής ποιότητας για να μην προκαλεί δερματικά ερεθίσματα, εφαρμόζει σωστά γύρω από την άρθρωση, ενώ είναι ελαφριά και ευχάριστη όταν φοριέται.  Επίσης, το ύφασμα δημιουργεί θερμότητα γύρω από την άρθρωση, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος, την καλύτερη αιματική και λεμφική ροή, και έτσι αυξάνεται η παροχή οξυγόνου στους ιστούς καθώς και η παροχέτευση/απομάκρυνση επιβλαβών στοιχείων από την περιοχή του γόνατος.  Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του πρηξίματος γύρω από την άρθρωση, που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην κινητικότητα της άρθρωσης, και την μέγιστη απόδοση σε αθλητικές δραστηριότητες.  Επίσης η τεχνολογία στήριξης 360⁰ παρέχει σφαιρική αρθρική στήριξη καθώς και σταθερότητα ειδικά όταν ο πόνος συνδυάζεται με κάποια αδυναμία στο γόνατο.

ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ

Η χονδροπάθεια χαρακτηρίζεται από μαλάκυνση και διάβρωση του χόνδρου των αρθρώσεων. Μερικά από τα συμπτώματα είναι ο πόνος, η συλλογή υγρού στο γόνατο, και επομένως η δυσλειτουργία της άρθρωσης. Εκδηλώνεται συνήθως σε μικρότερες ηλικίες 15-45 χρόνων και η αιτιολογία είναι ή κάποιος τραυματισμός, ή κάποια μυϊκή δυσλειτουργία ή αδυναμία στο γόνατο. Οι γυναίκες εμφανίζουν την πάθηση πιο συχνά από τους άνδρες (αναλογία 2:1). 

Η επιγονατίδα της Hansaplast έχει ένα πρόσθιο άνοιγμα που επιτρέπει μια πιο ελεύθερη αλλά ελεγχόμενη κίνηση και ταυτόχρονα την σωστή λειτουργία όλης της άρθρωσης του γόνατος. Με αυτόν τον τρόπο δεν δημιουργείται μεγάλη τριβή στο γόνατο μεταξύ της επιγονατίδας και του μηριαίου οστού, δεν αυξάνεται το οίδημα και η συλλογή υγρού στην περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχει και μείωση του πόνου. 

 

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ / ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ

Οι σύνδεσμοι παρέχουν σταθερότητα στην άρθρωση του γόνατος. Τέσσερις είναι κύριοι σύνδεσμοι που συνδέουν τα οστά στην άρθρωση του γόνατος: ο πρόσθιος χιαστός,  ο οπίσθιος χιαστός, ο έσω και ο έξω πλάγιος σύνδεσμος (βλ. εικόνα).

Οι σύνδεσμοι μπορούν να υποστούν διάταση ή ρήξη οποιουδήποτε βαθμού όταν σε αυτούς ασκούνται δυνάμεις που είναι πιο ισχυρές από εκείνες που οι σύνδεσμοι μπορούν να αντέξουν. Οι δυνάμεις αυτές μπορεί να προέρχονται από ενασχόληση με κάποιο άθλημα, ιδιαίτερα εάν αυτό περιλαμβάνει άλματα, επαφή με τον αντίπαλο, απότομες επιβραδύνσεις και επιταχύνσεις (πχ ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τρέξιμο, κτλ.), ή από κάποια πτώση ή ατύχημα. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οι δυνάμεις που ασκούνται μπορούν να προκαλέσουν κάποιο διάστρεμμα ή ρήξη στους συνδέσμους και δυσάρεστα συμπτώματα.

 

 

Και σε αυτή την περίπτωση, η χρήση της ρυθμιζόμενής επιγονατίδας της Hansaplast θα βοηθήσει το άτομο να επιστρέψει σε δραστηριότητες της καθημερινότητας καθώς και αθλητικές δραστηριότητες. Η ρυθμιζόμενη επιγονατίδα, έχει κατασκευαστεί με σκοπό την στήριξη μιας τραυματισμένης άρθρωσης, κατανέμοντας κατάλληλα και απορροφώντας τα φορτία και τις δυνάμεις που ασκούνται κατά την διάρκεια της άσκησης. Με αυτό τον τρόπο δεν καταπονούνται οι σύνδεσμοι με περιττά φορτία και υπάρχει σταδιακή φόρτιση των ιστών (μέσω της άσκησης) με αποτέλεσμα την καλύτερη επούλωση των συνδέσμων. Επίσης, η  πρόσθετη πλάγια υποστήριξη είναι κατάλληλη για συνδεσμικούς τραυματισμούς (πλάγιων συνδέσμων κυρίως αλλά και χιαστών) ή και τραυματισμό στον μηνίσκο. Ταυτόχρονα, δημιουργείται μία πιο ομαλή λειτουργία-συνεργασία της άρθρωσης, των συνδέσμων, και του μυϊκού συστήματος με αποτέλεσμα έχει την συμμετοχή του ατόμου σε αθλητικές δραστηριότητες με ελάχιστο έως και καθόλου πόνο.

ΜΥΟ-ΤΕΝΟΝΤΙΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Η μυϊκή θλάση (μυϊκή διάταση/τράβηγμα ή ακόμη και μερική/ολική ρήξη) είναι πλέον οι κοινοί τραυματισμοί, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Οι τραυματισμοί αυτοί προκαλούνται είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση των μυϊκών ινών πέραν των ορίων τους, ανεπαρκής προθέρμανση, υπερβολική μυϊκή κόπωση, κακός εξοπλισμός, κακή τεχνική, ή από άμεση πλήξη του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (πχ. δυνατό λάκτισμα, άμεσο χτύπημα/πρόσκρουση).

Ο μηρός έχει τρείς ομάδες ισχυρών μυών: τους μύες του οπίσθιου μηρού (hamstrings), τους μύες του τετρακέφαλου, και τους προσαγωγούς στην εσωτερική περιοχή του μηρού. Όλες αυτές οι μυϊκές ομάδες καταλήγουν (έχουν πρόσφυση) στην άρθρωση του γόνατος. 

Οι τένοντες είναι μαλακοί ιστοί, αποτελούμενοι από μεγάλες ποσότητες κολλαγόνου,  που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Στο γόνατο, η τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού τένοντα που συνδέει την επιγονατίδα με το οστό της κνήμης είναι ο πιο συχνός τραυματισμός σε άτομα που ασχολούνται με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, και πολύ συχνότερα σε δρομείς. Στον συγκεκριμένο τραυματισμό υπάρχει πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, στον κάτω τμήμα (πόλος) της επιγονατίδας, ή κατά μήκος του επιγονατιδικού τένοντα.

Για καλύτερη υποστήριξη της επιγονατίδας, του επιγονατιδικού τένοντα, ή κάποιας άλλης τενοντοπάθειας στην περιοχή του γόνατος, η  επιγονατίδα Hansaplast παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη των μυοτενόντιων στοιχείων με την τεχνολογία στήριξης 360⁰.  Με αυτόν τον τρόπο παράγεται μία περιμετρική δυναμικά ρυθμιζόμενη πίεση η οποία δεν επιτρέπει την υπερδιάταση ή τέντωμα των τραυματισμένων ιστών.  Αυτό το χαρακτηριστικό, μαζί με τα οφέλη των θερμοτεχνολογικών υλικών με τα οποία έχει κατασκευαστεί η επιγονατίδα Hansaplast, επιφέρει την καλύτερη αιμάτωση στην περιοχή και επιτρέπει την βέλτιστη επούλωση των ιστών.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται μία πιο ομαλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος, και με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται επιβαρυντικά κινητικά πρότυπα που πιθανότατα να δημιουργηθούν λόγω πόνου ή αδυναμίας κάποιων μυών. Παρέχοντας αυτή την στήριξη σε ένα αδύναμο μυϊκά γόνατο, δημιουργούνται οι συνθήκες επιστροφής στην άσκηση, την άθληση, και τις δραστηριότητες της καθημερινότητας.  

Όλα τα αναφερόμενα οφέλη χρήσης της ρυθμιζόμενης επιγονατίδας Hansaplast,  επιτρέπουν σε ένα άτομο να επανέλθει σταδιακά στα μυϊκά επίπεδα και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε πριν τον τραυματισμό, και όλα αυτά με ασφάλεια και σημαντικότερα, την μειωμένη την πιθανότητα επανατραυματισμού.