Τι είναι η Υγρή επούλωση πληγών

Η ιδέα της υγρής επούλωσης των πληγών γεννήθηκε το 1962 όταν ο George D. Winter ανακάλυψε ότι η ανασύσταση του επιθηλίου, δηλαδή η διαδικασία επούλωσης της πληγής, εξελίσσεται δύο φορές ταχύτερα σε υγρό περιβάλλον απ’ ότι όταν λαμβάνει χώρα κάτω από εσχάρα (κακάδι). Σήμερα, η αρχή της υγρής επούλωσης τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης στον κλάδο, καθώς κυκλοφορούν πολλά προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί για την επούλωση χρόνιων ελκών διά της μεθόδου υγρής επούλωσης.

Πώς μπορεί η υγρή επούλωση πληγών να βοηθήσει στο να επουλωθεί μια πληγή ταχύτερα και όμορφα

Η κάλυψη μίας πληγής με ένα προϊόν υγρής Επούλωσης Πληγών παρέχει ένα υγρό κλίμα που…

  1. ενεργοποιεί τις καλύτερες συνθήκες για την επούλωση πληγών (ανασύσταση του επιθηλίου), την παραγωγή νέων ιστών και το ανοσοποιητικό συστημα 
  2.  επιτρέπει στην επουλωτική διαδικασία να ολοκληρωθεί χωρίς παρέμβαση, διασφαλίζοντας έτσι τη γρηγορότερη επούλωση
  3. αποτρέπει τη δημιουργία κακαδιού προκειμένου να βελτιώσει τη μετανάστευση κυττάρων και παράλληλα να μειώσει την πιθανότητα δημιουργίας ουλών
Η επούλωση πληγών σε υγρό περιβάλλον έχει πολλά πλεονεκτήματα. Τα τρία βασικά πλεονεκτήματα είναι:

1. Βελτίωση της διαδικασίας επούλωσης της πληγής
Η θεραπεία υγρής επούλωσης πληγών βοηθά στη δημιουργία και διατήρηση ιδανικών συνθηκών για την επούλωση των πληγών και για την ανάπτυξη των κυττάρων. Το εξίδρωμα της πληγής λειτουργεί ως μέσο μεταφοράς για πολλά βιοενεργά μόρια, τα οποία διασφαλίζουν τον συντονισμένο σχηματισμό νέου ιστού. Τα κύτταρα θα μεγαλώσουν, θα διαχωριστούν και θα μεταναστεύσουν με γρήγορο ρυθμό για τη βελτίωση της διαδικασίας επούλωσης της πληγής.

2. Γρηγορότερη επούλωση
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαδικασία επούλωσης πληγών σε ένα υγρό περιβάλλον γίνεται ταχύτερα*.

 Καθώς δημιουργούνται οι βέλτιστες για την πληγή συνθήκες, ο ρυθμός ανάπτυξης των κυττάρων και η δημιουργία νέων ιστών αυξάνεται. Αυτό κάνει την πληγή να επουλωθεί γρηγορότερα μέχρι και 50%!

3. Πρόληψη ουλών και διασφάλιση όμορφης επούλωσης
Σε ένα υγρό περιβάλλον, εμποδίζεται η δημιουργία κακκαδιού, το οποίο αναστέλλει τη δημιουργία νέων ιστών. Αν η πληγή επουλωθεί χωρίς κακάδια και η διαδικασία επούλωσης της πληγής πραγματοποιηθεί δίχως παρεμβάσεις, η πιθανότητα δημιουργίας ουλών μειώνεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

*Wigger- Alberti W et al., Journal of Wound Care 2009; 18(5):208- 14

Τι είναι αυτό;

Το επίθεμα για πληγές Hansaplast Γρήγορης Επούλωσης είναι κατασκευασμένο από μια ειδική μεμβράνη πολυουρεθάνης και καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα πολυουρεθάνης. Το υλικό δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την υγρή επούλωση των πληγών. Επιτρέπει την απορρόφηση των υγρών της πληγής αλλά αφήνει τις απαραίτητες πρωτεϊνες στην πληγή. Η πολυουρεθάνη είναι ανεκτή από ευαίσθητες επιδερμίδες, είναι αδιάβροχη και επιτρέπει στην επιδερμίδα να αναπνέει ενώ διαπερνάται και από υδρατμούς. Το επίθεμα κολλά στην υγιή επιδερμίδα αλλά όχι στην πληγή, εξασφαλίζοντας την ανώδυνη αφαίρεση και την επούλωση χωρίς διακοπές.

Πώς βοηθάει;

Κλινικές μελέτες δείχνουν έως και 50% γρηγορότερη διαδικασία επούλωσης πληγών. Με την παροχή των καλύτερων υγρών συνθηκών για την επούλωση των πληγών η τεχνολογία polyurethane του Hansaplast βελτιώνει τη φυσική διαδικασία επούλωσης των πληγών: υποστηρίζεται η ανανέωση των κυττάρων και η κίνηση με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η δημιουργία νέου ιστού. Επιπλέον, η τεχνολογία polyurethane προσφέρει ένα είδος μαξιλαριού στην πληγή, είναι λεπτό και εύκαμπτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληγές σε σχεδόν οποιαδήποτε περιοχή του σώματος.

*Wigger- Alberti W et al., Journal of Wound Care 2009; 18(5):208- 14

Να αναζητάτε πάντα ιατρική συμβουλή αν η πληγή είναι βαθιά, αιμορραγεί έντονα ή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης, όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο ή θερμότητα. Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι οι συμβουλές και οι προτροπές που παρέχονται στον ιστότοπο αυτό, παρόλο που καταρτίστηκαν με μεγάλη προσοχή, δεν υποκαθιστούν με κανέναν τρόπο την ιατρική συμβουλή και θεραπεία. Σε περίπτωση που έχετε ή υποψιάζεστε πως έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να αναζητήστε ιατρική συμβουλή και να ακολουθήσετε τις ιατρικές οδηγίες, ανεξάρτητα από όσα έχετε μάθει σε αυτόν τον ιστότοπο. Να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τα φυλλάδια των προϊόντων μας. 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω e-mail στο Hansaplast@Beiersdorf.com