ΑΝΗΨΩΣΗ;
ΝΑΙ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ!

Ποιος είπε ότι με την ανύψωση θα πονέσει η μέση σας;
Δεν θα πονέσει. Αρκεί να ενδυναμώσετε την πλάτη σας

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΘΟΣ ΑΝΥΨΩΣΗ

Όλοι γνωρίζουμε τις καταστάσεις στην καθημερινή ζωή, όπου πρέπει να σηκώσουμε βαριά αντικείμενα ή να βοηθήσουμε τους άλλους να σηκώσουν κάτι βαρύ, όπως κιβώτια μεταφοράς, να κρατήσουμε ένα παιδί για λίγο, να μεταφέρουμε βαριά έπιπλα κλπ. Αλλά η ανύψωση βαρέων αντικειμένων μπορεί να επηρεάσει τη μέση. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιούμε «λάθος» τεχνική ανύψωσης. Εξάλλου, γιατί το να σηκώσετε ένα κουτί μεταφοράς να είναι πιο δύσκολο από το να σηκώσετε ένα βαράκι στο γυμναστήριο;
Το σήκωμα δεν δημιουργεί απαραίτητα πρόβλημα στην πλάτη σας

Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι το σώμα σας θα σας πει τι είναι ικανό να κάνει και πόσο θα συνεργαστεί. Επίσης, δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος Εκ φύσεως, το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει τη λογική και πιο φυσική προσέγγιση για να σηκώσει ένα φορτίο.

Το μόνο που πρέπει να σας νοιάζει και στο οποίο πρέπει να εξασκηθείτε είναι η ενδυνάμωση της πλάτης σας! Η κάκωση ή η θλάση στην πλάτη θα συμβούν μόνο αν δεν έχετε κάνει εξάσκηση στις κινήσεις ή αν η πλάτη σας δεν έχει εξασκηθεί. 
Μπορείτε να δείτε τις κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης της πλάτης στη συλλογή βίντεο.
Ακολουθήστε μερικούς κανόνες που μπορεί να σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας.


ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝΥΨΩΣΗΣ

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την πλάτη σας είναι να την ενδυναμώσετε μέσω τακτικής άσκησης.
Ρίξτε μια ματιά στη συλλογή βίντεο και εξασκηθείτε σε αυτό! Η λογική στις ασκήσεις ανύψωσης
θα βοηθήσει επίσης:

1. Προετοιμαστείτε εκ των προτέρων πριν σηκώσετε βαρύτερα φορτία. Το να γνωρίζετε τι κάνετε και πού πηγαίνετε θα σας αποτρέψει από αδέξιες κινήσεις ενώ κρατάτε κάτι βαρύ. Ξεκαθαρίστε πρώτα τη διαδρομή σας και εάν σηκώνετε κάτι με κάποιον άλλο, βεβαιωθείτε ότι και οι δύο συμφωνείται ως προς το πλάνο και την κατεύθυνση.

Προλάβετε τις αμήχανες και ξαφνικές κινήσεις έχοντας προετοιμαστεί εκ των προτέρων.2. Εξετάστε το φορτίο: Μια κλασική κατάσταση που θα επιβαρύνει τους μυς της πλάτης: προσπαθώντας να σηκώσετε κιβώτια που νομίζετε ότι είναι κενά αλλά στην πραγματικότητα είναι γεμάτα με βιβλία ή CD. Προκειμένου να μάθετε πόσο βαρύ είναι το αντικείμενο, μπορείτε να δοκιμάσετε πρώτα ένα κουτί με το πόδι σας ή να το σηκώσετε λίγο προσεκτικά πρώτα πριν προσπαθήσετε πραγματικά να το σηκώσετε. Αν είναι πολύ βαρύ για σας, μην προσπαθήσετε να αποδείξετε ότι μπορείτε να το κάνετε. Απλώς ζητήστε βοήθεια.

Προγραμματίστε και δοκιμάστε να αποφύγετε περίεργες κινήσεις
Δείτε το σήκωμα ως τρόπο άσκησης
3. Σωστό ντύσιμο: Το να φοράτε σφιχτό ρουχισμό μπορεί να σας εμποδίσει να χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη βιομηχανική, όπως κάμψη των γόνατων σας, ειδικά όταν σηκώνετε. Προσπαθήστε να φοράτε χαλαρό ρουχισμό όταν γνωρίζετε ότι θα κάνετε τέτοιες εργασίες.

Ίσως χρειαστεί να μειώσετε

Αν δεν είστε πρωταθλητές στην ανύψωση και πιστεύετε ότι η μέση σας δεν θα αντέξει, προσπαθήστε αν μπορείτε να μειώσετε...

01

Το βάρος του αντικειμένου - Αν η πλάτη σας δεν είναι καλά προετοιμασμένη για το φορτίο, μοιράστε το αντικείμενο σε μικρότερες δόσεις.

Διάρκεια των δραστηριοτήτων ανύψωσης - Η κάκωση είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν είστε κουρασμένοι.

02

03

Η ταχύτητα ανύψωσης - δεν κάνετε αγώνα και δεν θα κερδίσετε μετάλλιο.
Η απόσταση  μεταφοράς του βάρους -  Βεβαιωθείτε ότι η διαδρομή δεν περιέχει εμπόδια.

04


ΩΧ… ΠΟΝΑΕΙ!

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

01

Κάντε προθέρμανση:
Εάν δεν υπάρχει οίδημα και αισθάνεστε ότι ο πόνος έχει μηχανικά αίτια, μπορείτε να προσπαθήσετε να εφαρμόσετε θερμότητα. Η θερμότητα είναι καλή για την ανακούφιση της έντασης των μυών και λειτουργεί καλά στους σκληρούς ή κομπιασμένους μυς. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε ένα επίθεμα Hansaplast ABC Plaster στην τραυματισμένη περιοχή. Θα προσφέρει διαρκή έντονη θερμότητα και ταυτόχρονα θα εμποδίσει τη μετάδοση του πόνου.

Ή δροσίστε:
Ή δοκιμάστε να δροσίσετε την περιοχή με μία παγοκύστη (ο πάγος είναι φυσικό ανακουφιστικό για τον πόνο και θα έχει αποτέλεσμα σε περίπτωση οιδήματος ή πρόσκρουσης). Τοποθετήστε το στο καταπονημένο σημείο. Εάν αισθάνεστε ότι αυτό βοηθάει, αφήστε το επάνω όχι πάνω από δέκα λεπτά ανά ώρα.

02

Σε περίπτωση αμφιβολίας, πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας...
Αν δεν είστε γιατρός, δεν θα μπορείτε να γνωρίζετε ακριβώς από πού προέρχεται ο πόνος της πλάτης σας. Οι κόμποι των μυών ανακουφίζονται με ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ, ενώ η ΨΥΞΗ βοηθάει στη μείωση των οξέων συμπτωμάτων φλεγμονώδους πόνου, προσκρούσεων και οιδήματος. Δείτε τι σας βοηθάει στη δική σας περίπτωση και επισκεφτείτε έναν γιατρό για περαιτέρω διάγνωση και θεραπεία.

5 ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΤΗΣ ΠΛΑΤΗΣ

Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε τη σπονδυλική στήλη και την πλάτη σας είναι να αποφύγετε τραυματισμούς και επιβάρυνση αντί να αντιμετωπίζετε τα επακόλουθα. 
Συνεπώς, είναι καλή ιδέα να υιοθετήσετε μερικές από αυτές τις συμβουλές στην καθημερινότητά σας:

1. Διατηρήστε ίσια στάση: Για να βελτιώσετε τη στάση σώματος, ακολουθήστε μερικές από τις ασκήσεις που θα βρείτε τη συλλογή βίντεο. Ή δοκιμάστε να κάνετε αυτήν την άσκηση: Ακουμπήστε όρθιοι σε έναν τοίχο ή καθίστε σε μια καρέκλα. Βεβαιωθείτε ότι οι ώμοι σας και οι γλουτοί σας αγγίζουν τον τοίχο ή την καρέκλα. Βάλτε το χέρι σας στο διάστημα μεταξύ της μέσης σας και του τοίχου ή της καρέκλας, γέρνοντας τους γοφούς σας έτσι ώστε να εξαλειφθεί ο επιπλέον χώρος. Μείνετε σε αυτή τη θέση μέχρι να μετρήσετε έως το 20 ενώ κοιτάζετε έναν καθρέφτη για να δείτε ποια είναι η στάση σας. Κάντε αυτήν την άσκηση μία φορά τη μέρα για τρεις εβδομάδες για να βεβαιωθείτε ότι η διατήρηση καλής στάσης σώματος γίνεται συνήθεια. Μετά από λίγες εβδομάδες άσκησης, θα δείτε τη στάση του σώματός σας να βελτιώνεται.

2. Πρωινές διατάσεις: Εάν αισθάνεστε δύσκαμπτοι τα πρωινά, μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με διατάσεις ενώ είστε ακόμα στο κρεβάτι. Πριν να σηκωθείτε, τεντώστε σιγά-σιγά τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας, στη συνέχεια τραβήξτε απαλά τα γόνατά σας μέχρι το στήθος σας ένα κάθε φορά. Όταν είστε έτοιμοι να ανασηκωθείτε, κυλήστε στο πλάι του κρεβατιού και χρησιμοποιήστε βοηθητικά το χέρι σας για να σηκωθείτε. Βάλτε τα χέρια σας στους γλουτούς σας και σιγά-σιγά γείρετε για να επεκτείνετε τη σπονδυλική σας στήλη.

3. Περπατήστε: Το περπάτημα διατηρεί την πλάτη σας υγιή επηρεάζοντας όλο το σώμα. Ο φυσικός ρυθμός σύσπασης και χαλάρωσης της έντασης ενισχύει τους μυς στάσης. Μια γρήγορη βόλτα μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να απελευθερώσει ενδορφίνες, δηλαδή ορμόνες που υποτάσσουν τον πόνο. Δοκιμάστε το περπάτημα ή κάποια άλλη αερόβια άσκηση για 20 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα. Το κολύμπι, το ποδήλατο και το τρέξιμο, η yoga ή το Pilates είναι επίσης καλά.

4. Υποστήριξη στον ύπνο: Το στρώμα σας θα πρέπει να παρέχει κατάλληλη υποστήριξη, να είναι επίπεδο και να μη σακουλιάζει. Ένα κρεβάτι χάνει μια τεράστια ποσότητα σταθερότητας με το πέρασμα του χρόνου. Το στρώμα είναι σαν ένα ζευγάρι παπούτσια Μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες σας σε μια δεδομένη στιγμή, αλλά φθείρεται όσο περνάει ο καιρός. Επενδύστε σε ένα καλό. Συνήθως το μέτριο είναι καλύτερο από ένα πολύ σκληρό. Αλλά δοκιμάστε τι σας ταιριάζει καλύτερα πριν αγοράσετε, αν είναι πιο μαλακό ή πιο σκληρό από ότι προτιμάτε. Μια καλή ένδειξη είναι το να κοιμάστε πιο άνετα σε ένα συγκεκριμένο κρεβάτι ξενοδοχείου.

5. Το ταμπού του καπνίσματος: Ίσως να μη θέλετε να το ακούσετε, αλλά το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο τη γενική σας υγεία, αλλά ιδίως την πλάτη σας: αυξάνει τη συνολική γήρανση της σπονδυλικής σας στήλης. Προσπαθήστε να κόψετε αυτήν τη συνήθεια το συντομότερο δυνατόν αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την πλάτη σας.


Σημειώστε ότι καμία από τις προαναφερθείσες συμβουλές δεν αντικαθιστά την ιατρική συμβουλή. Σημαντικό: συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας σε περίπτωση τραυματισμού ή αν υποπτευθείτε κήλη δίσκου. Πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σε αυτές τις οξείες περιπτώσεις όταν η κατάσταση συνοδεύεται από ερυθρότητα, οίδημα ή υπερθερμία των αρθρώσεων, συνεχιζόμενο ή έντονο πόνο ή/και σχετίζονται με νευρολογικά συμπτώματα (π.χ μούδιασμα, μυρμηκίαση) ή αν ο πόνος αντανακλά κάτω από τα πόδια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα Hansaplast, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στη διεύθυνση phc@beiersdorf.com. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που υπάρχουν στη συσκευασία του προϊόντος.