Αθλητικες
κακωσεις S.O.S

Έτοιμοι; Ωχ; Οι αθλητικές κακώσεις μπορεί να συμβούν
σε οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή. Διαβάστε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης
για γρήγορη ανάρρωση.

Πληροφορίες

Κάκωση S.O.S.: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τις αθλητικές κακώσεις

Αν γίνετε δραστήριοι θα δείτε πολλά οφέλη στην υγεία σας. 
Μερικές φορές - ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι το παρακάνουν ή δεν προπονούνται σωστά ή ζεσταίνουν - αυτά τα οφέλη μπορούν να σας κοστίσουν σε: αθλητικές κακώσεις.

Το μειονέκτημα της ενεργοποίησης

Ο όρος αθλητική κάκωση, με την ευρύτερη έννοια, αναφέρεται στα είδη τραυματισμών που συμβαίνουν συχνότερα κατά τη διάρκεια του αθλητισμού ή της άσκησης. Ορισμένες αθλητικές κακώσεις οφείλονται σε ατυχήματα. Άλλες οφείλονται σε κακές πρακτικές προπόνησης, ακατάλληλο εξοπλισμό, έλλειψη προετοιμασίας ή ανεπαρκή προθέρμανση και ανεπαρκείς διατάσεις.
Έχετε κάνει προθέρμανση και επαρκή προετοιμασία; Οι περισσότερες αθλητικές κακώσεις οφείλονται σε...
...η ανεπαρκής προθέρμανση και διατάσεις μπορούν να προληφθούν.
Αν και σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας μπορεί να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του αθλητισμού ή της άσκησης, ο όρος συνήθως αναφέρεται σε κακώσεις που αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τους μυς, τα οστά, τους συνδέσμους και τους τένοντες


ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΟΥΝ ΑΝ ΛΑΒΕΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΡΑ

Ευτυχώς, παρόλο που υπάρχουν οξείες ή χρόνιες περιπτώσεις, οι περισσότερες αθλητικές κακώσεις, ειδικά εκείνες που οφείλονται σε διαδικασίες προσαρμογής ή αστάθειες, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και ως επί το πλείστον θα μπορείτε να επιστρέψετε στο προηγούμενο ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας μετά από τραυματισμό. Ακόμα καλύτερα, μπορούν να αποφευχθούν πολλές αθλητικές κακώσεις αν λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις.Συνήθεις κακώσεις συνδέσμων

Ο ώμος είναι ένας από τις πιο σημαντικές αρθρώσεις μας και μπορεί να τραυματιστεί στα αθλήματα επαφής
Οι αρθρώσεις μπορεί να πρηστούν και να εμφανίσουν φλεγμονή και ερυθρότητα. Μπορεί να προκληθεί ακαμψία, οπότε το εύρος της κίνησης μπορεί να μειωθεί. Συνήθεις κακώσεις των αρθρώσεων είναι οι κακώσεις γονάτου και αγκώνα.

Πώς συμβαίνουν οι κακώσεις αρθρώσεων; 
Οι κακώσεις των αρθρώσεων παρατηρούνται συχνά μετά από πτώσεις με ποδήλατο, πτώσεις σε αθλήματα επαφής, καθώς και σε τροχαία ατυχήματα.

Συμπτώματα; 
Ο πόνος, η ακαμψία, η αδυναμία, η αστάθεια, το πρήξιμο και το κλείδωμα μπορεί να είναι συμπτώματα κακώσεων των αρθρώσεων.

Ανακαλύψτε πώς να τα αντιμετωπίσετε.
 Κακώσεις Συμπτώματα   Βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε
 Τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα ή τεντοβαγκίτιδα, Σύνδρομο Επώδυνης Κνήμης (μόλυνση της κνήμης)  Πόνος, δυσκαμψία, πόνος με εύρος κίνησης, αδυναμία και έλλειψη αντοχής, ασταθείς αρθρώσεις καθώς οι αδύναμοι μύες δεν τις σταθεροποιούν πια.  Οι οξείες κακώσεις μυών και τενόντων μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη μέθοδο RICER: Η δροσιά με παγοκύστη θα μειώσει τη μόλυνση και τον πόνο.

Οι χρόνιες μυικές κακώσεις και η δυσκαμψία μπορούν να αντιμετωπιστούν με θερμότητα.

Η θεραπεία θερμότητας λειτουργεί με την ανακούφιση του πόνου, τη μείωση του μυϊκού σπασμού και τη βελτίωση της κυκλοφορίας στην τραυματισμένη περιοχή.

Στη φάση αποκατάστασης: ανυψωτές φτέρνας.

Συνηθισμένες κακώσεις μυών και τενόντων.

Οι μύες και οι τένοντες (ο τένοντας είναι ο ινώδης ιστός που συνδέει τον μυ με τα οστά στο ανθρώπινο σώμα) μπορεί να γίνουν πάρα πολύ αδύναμοι με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον σε θέση να σταθεροποιήσουν τις αρθρώσεις. (Αυτό μπορεί γρήγορα να αποτελέσει πρόκληση για τις αρθρώσεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, μπορεί επίσης να επηρεαστούν.) Οι αδύναμοι μύες αποδίδουν λιγότερη αντοχή και είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμό.
Η πρόκληση πόνου, ευαισθησίας και αδυναμίας κανονικής χρήσης ενός μυός ή τένοντα εξαιτίας υπερβολικής έκτασης, αποκαλείται καταπόνηση. Σημάδια καταπόνησης: πόνος, μυική σύσπαση ή τρέμουλο και απώλεια δύναμης.

Πώς συμβαίνουν οι κακώσεις μυών και τενόντων;
Οι αιτίες της καταπόνησης είναι η υπερβολική χρήση, το τράβηγμα ή το τέντωμα του ιστού που επηρεάζεται. Η καταπόνηση μπορεί να προκύψει ξαφνικά ή να αναπτυχθεί εξαιτίας χρόνιας ή υπερβολικής χρήσης.
Χαρακτηριστική κάκωση τένοντα είναι η τενοβαγκίτιδα (φλεγμονή του θηκαριού του τένοντα) λόγω υπερβολικής χρήσης ή τενοντίτιδα.

Συμπτώματα;
Οίδημα, μέτριο αιμάτωμα, πόνος στο βάρος.

Ανακαλύψτε πώς να τα αντιμετωπίσετε.
Η υπερβολική χρήση ενός τμήματος σώματος (δηλαδή του ώμου στο γκολφ ή στο τένις) μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο στους μυς
Οι αστράγαλοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε τραυματισμούς τένοντα, όπως θλάσεις
Ένα σοβαρό διάστρεμμα μπορεί να έχει την ίδια αίσθηση με έναν σπασμένο αστράγαλο!
Βεβαιωθείτε ότι το διάστρεμμα εξετάζεται και παρακολουθείται από έναν γιατρό προκειμένου να αποκλείεται την περίπτωση κατάγματος.
Κακώσεις  Συμπτώματα   Βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε
 Αστράγαλος: Πρόσθιος σταυροειδής ή ACL. Διάταση έξω πλαγίου συνδέσμου ή LCL, διαστρέμματα καρπού, κακώσεις συνδέσμων γονάτου  Ευαίσθητες ή ελαφρώς επώδυνες αρθρώσεις όταν το βάρος τοποθετείται σε αυτές, καθώς και οίδημα.

Τα διαστρέμματα διακρίνονται σε ήπια, μέτρια και σοβαρά. Η βαρύτητα του τραυματισμού θα εξαρτηθεί από την έκταση του τραυματισμού (εάν ένα ρήξη είναι μερική ή πλήρης) και τον αριθμό των συνδέσμων που εμπλέκονται. Ένα ήπιο διάστρεμμα προκύπτει όταν ένας σύνδεσμος είναι τεντωμένος ή υφίσταται ελαφρά ρήξη.
 Η ρήξη συνδέσμων αντιμετωπίζεται καλύτερα με πάγο. Ακολουθήστε τη μέθοδο RICER.

Αν πάθετε διάστρεμμα αστραγάλου, χαλαρώστε το βάρος που βάζετε στην άρθρωση. Παγώστε την περιοχή για 10 με 15 λεπτά 3-4 φορές την ημέρα.

Μετά τη μέθοδο RICER, θα βοηθήσει να συμπιέστε την άρθρωση με έναν επίδεσμο για να μειώσετε της διόγκωσης.

Όλες οι χρόνιες ανεπάρκειες και οι τραυματισμοί των συνδέσμων που οφείλονται στην αστάθεια μπορούν να ωφεληθούν από βραχίονες.

Συνήθεις κακώσεις συνδέσμων

Οι σύνδεσμοι είναι οι ινώδεις, ελαφρώς ελαστικοί συνδετικοί ιστοί που συγκρατούν το ένα οστό με το άλλο στο σώμα. Επειδή η λειτουργία σταθεροποιεί την άρθρωση έτσι ώστε τα οστά να κινούνται στην κατάλληλη ευθυγράμμιση. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε τραυματισμούς. Ελέγχουν επίσης την εμβέλεια της κίνησης μιας άρθρωσης (για παράδειγμα, είναι αυτό που εμποδίζει τον αγκώνα σας να κάμπτεται προς τα πίσω, για παράδειγμα που επίσης συμβάλλει στην εκτέλεση των πολύπλοκων συντονισμένων δραστηριοτήτων που απαιτούνται για τον αθλητισμό).

Οι σύνδεσμοι είναι κατασκευασμένοι από πυκνό συνδετικό ιστό αποτελούμενο από μια πρωτεϊνική ουσία που ονομάζεται κολλαγόνο. Η οργάνωση ινών κολλαγόνου δίνει στον σύνδεσμο την ελαστικότητά του.
Μια άλλη λειτουργία των συνδέσμων είναι η παροχή ιδιοδεκτικής εισόδου στον εγκέφαλο που επιτρέπει σε ένα άτομο να γνωρίζει σε ποια θέση βρίσκονται οι αρθρώσεις, χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξει.

Πώς συμβαίνουν οι κακώσεις των συνδέσμων;

Για την καταστροφή των συνδέσμων απαιτείται πολύ μεγάλη δύναμη. Σε ένα άθλημα σύγκρουσης, όπως το ποδόσφαιρο αυτό γίνεται εύκολα από τους αντίπαλους παίκτες ή όταν ένας παίκτης πιάσει το πόδι του στον χλοοτάπητα και ολόκληρο το σωματικό του βάρος συγκεντρωθεί πάνω από μία άρθρωση. Αυτή η δύναμη παράγει στη συνέχεια τη δομική βλάβη στην κάψουλα της άρθρωσης και στους συνδέσμους, η οποία είναι γνωστή ως διάστρεμμα συνδέσμου.

Ο πρόσθιος σταυροειδής σύνδεσμος που βρίσκεται πίσω από το γόνατο, συχνά αναφέρεται ως ACL, καταστρέφεται συχνά στα «σκληρά» αθλήματα.
Ένας άλλος συχνά τραυματισμένος σύνδεσμος είναι ο πρόσθιος δερματικός σύνδεσμος στην άρθρωση του αστραγάλου.

Κακώσεις  Συμπτώματα  Βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε 
 Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας, Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής (Plica), Συμπίεση νεύρου (ώμος)  Φλεγμονή, ερυθρότητα, οίδημα, μειωμένο εύρος κίνησης.  Η μόλυνση, το οίδημα και η ερυθρότητα μπορούν να μειωθούν μέσω της δροσιάς (Μέθοδος RICER).
Οι σύνδεσμοι ευθυγραμμίζουν τον συντονισμός του γονάτου σας

Οι πιο συνήθεις είναι οι κακώσεις του συνδέσμου του γονάτου
Αιτίες:

• «Γύρισμα» του γονάτου
• Χτύπημα του γονάτου
• Πολύ μεγάλη έκταση του γονάτου
• Άλμα και προσγείωση σε λυγισμένο γόνατο
• Ξαφνικό σταμάτημα ενώ τρέχετε
• Ξαφνική μετατόπιση βάρους από το ένα πόδι στο άλλο

Συμπτώματα – γενικά: 
• Πόνος, συχνά ξαφνικός και έντονος
• Δυνατός κρότος κατά τον τραυματισμό
• Οίδημα
• Αίσθηση χαλάρωσης της άρθρωσης
• Αδυναμία να βάλετε βάρος στο σημείο ανώδυνα

Μάθετε πώς να τα αντιμετωπίσετε εδώ.

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να ευνοήσουν την πιθανότητα μυϊκής καταπόνησης στο πόδι σας, συμπεριλαμβανομένων:

01

Τράβηγμα των μυών. Οι σφιγμένοι μύες είναι ευάλωτοι στην καταπόνηση. Οι καθημερινές διατάσεις θα μειώσουν τον κίνδυνο τραβήγματος των μυών των αθλητών.
Δεν είστε σε φόρμα. Οι μη εξασκημένοι, αδύναμοι μύες είναι λιγότερο ικανοί να αντέξουν την πίεση της άσκησης - και ως εκ τούτου είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμό. Μην ξεπερνάτε τα όριά σας όταν τρέχετε. Μην βιάζεστε.

02

03

Ανισορροπία των μυών. Αν μία μυική ομάδα είναι πολύ πιο δυνατή από την αντίθετη μυική ομάδα; Τότε προκύπτει ανισορροπία που μπορεί να καταλήξει σε καταπόνηση. Αυτό συμβαίνει συχνά με τους ιγνυακούς τένοντες, οι οποίοι μπορεί να κουραστούν γρηγορότερα από άλλους ισχυρότερους μυς της κνήμης.
Κόπωση των μυών. Η κόπωση μειώνει τις δυνατότητες απορρόφησης ενέργειας των μυών, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους σε τραυματισμούς.

04


Διαχείριση υγείας

Τεχνογνωσία: Ο κανόνας της μεθόδου R.I.C.E.R.

Είτε στο διάστρεμμα είτε στο στραμπούληγμα, η εφαρμογή της μεθόδου R.I.C.E.R. θα βοηθήσει ως παροχή πρώτης βοήθειας.

Ο κανόνας της μεθόδου R.I.C.E.R. (Ανάπαυση, Πάγος, Συμπίεση, Ανύψωση, Παραπομπή) θα βοηθήσει με διαστρέμματα, μικρούς μώλωπες, καταπόνησης και πόνο στην κίνηση.

Τι είναι: Η R.I.C.E.R. είναι το χρυσό πρότυπο και η συνιστώμενη πρόταση για την ανάρρωση μετά από τραυματισμό.

Τι κάνει: Αποτρέπει περαιτέρω τραυματισμό στο κατεστραμμένο τμήμα του σώματος, αμέσως μετά τον τραυματισμό. Αν εφαρμοστεί αμέσως και σωστά, η μέθοδος R.I.C.E.R. μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο ανάρρωσης.

Δράστε γρήγορα: Το σημαντικότερο χρονικό πλαίσιο για τη θεραπεία οξέων αθλητικών τραυματισμών είναι στις πρώτες 24-48 ώρες αφού συμβούν. Η βλάβη των μαλακών ιστών συμβαίνει, για παράδειγμα, σε περίπτωση ρήξης ενός μυ των αιμοφόρων αγγείων που έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει να πρήζεται το τραυματισμένο τμήμα του σώματος. Η αύξηση της ποσότητας του αίματος στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση και οίδημα, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί.

Η μέθοδος R.I.C.E.R. βήμα-βήμα:

Πονάει το πόδι σας; Η ανάπαυση είναι το πρώτο μέτρο
Η μέθοδος R.I.C.E.R. είναι τόσο αποτελεσματική, διότι κάθε συστατικό λειτουργεί για να βοηθήσει στον περιορισμό του οιδήματος και στη μείωση του πόνου στον τραυματισμό.

Ανάπαυση.
Η ανάπαυση είναι η πρώτη γραμμή δράσης σε κάθε αθλητική κάκωση. Αποτρέπει την περαιτέρω βλάβη ή ζημία της άρθρωσης ή του τραυματισμένου σημείου του σώματος. Αποφύγετε κατά το δυνατόν τις πολλές κινήσεις για να μειώσετε τον κίνδυνο περαιτέρω βλάβης. Αυτό δεν αφορά μόνο την άμεση ανάπαυση από τη δραστηριότητα μετά τον τραυματισμό, αλλά και για ένα χρονικό διάστημα μετά από αυτόν. Μιλήστε με τον γιατρό σας ή τον φυσιοθεραπευτή σας σχετικά με το συνιστώμενο χρονικό πλαίσιο.

Δροσίστε την περιοχή: εφαρμόζοντας πάγο ή ψυκτικό σπρέι πάνω στο τραύμα σας αμέσως μόλις συμβεί είναι βασικό

Πάγος. Η δροσιά του ιστού βοηθά στη μείωση του πόνου, του πρηξίματος και της εσωτερικής αιμορραγίας. Μπορείτε να δροσίσετε άνετα το τραυματισμένο σημείο του σώματος χρησιμοποιώντας ένα θερμό επίθεμα ή μια παγοκύστη, ή ένα ψυκτικό σπρέι. Μην εφαρμόζετε την παγοκύστη απευθείας στην επιδερμίδα, ειδικά εάν έχει γδαρθεί (επίσης, μην χρησιμοποιήσετε το σπρέι σε αυτή την περίπτωση), αλλά τυλίξτε τη σε μια πετσέτα και τοποθετήστε τη πάνω στην τραυματισμένη περιοχή. Αφήστε το για περίπου 15-20 λεπτά και όχι παραπάνω. Έπειτα, εφαρμόστε ξανά μετά από λίγες ώρες.

Συμπίεση. Η χρήση επιγονατίδας, ταινίας ή επιδέσμου θα αποτρέψει το επιπλέον οίδημα. Βεβαιωθείτε ότι ο επίδεσμος δεν είναι πολύ σφιχτός.
Εφαρμόστε λίγη πίεση για να αποτραπεί περαιτέρω πρήξιμο
Υψηλά σημεία: βεβαιωθείτε ότι ανυψώνετε την τραυματισμένη περιοχή
Ανύψωση. Η ανύψωση του τραυματισμένου τμήματος του σώματος, δηλ. με ένα μαξιλάρι, θα συμβάλει στη μείωση της αιμορραγίας και του οιδήματος, καθώς η βαρύτητα θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του υγρού από την τραυματισμένη περιοχή. Η μείωση του οιδήματος μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο. Σε κακώσεις κάτω άκρων, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κρατήσετε τον αστράγαλο πάνω από το επίπεδο του ισχίου. Οι τραυματισμοί των άνω άκρων μπορεί να αυξηθούν με τη χρήση μαξιλαριού ή sling στήριξης. Για τις πρώτες 48 ώρες προσπαθήστε να ανασηκώνετε το τραυματισμένο άκρο για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για ακριβή διάγνωση και θεραπεία
Παραπομπή. Αυτό ισχύει για την παροχή συμβουλών από τον γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σας. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να κάνει ακριβή διάγνωση και να φροντίσει για συνεχή φροντίδα και θεραπεία.

Πρόληψη

Πώς να αποφύγετε τον εκ νέου τραυματισμό:

Οποιοσδήποτε έχει τραυματιστεί γνωρίζει ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Υπάρχουν ορισμένες γενικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εξαλείψετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου. 
Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχει αποκατασταθεί εντελώς ένας παλαιός τραυματισμός προτού ξεκινήσετε ξανά. Αν χρειαστεί, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σας πρώτα πριν ξεκινήσετε ξανά.

Συμβουλές για πρόληψη

01

Κάντε σωστή προθέρμανση. Μην αρχίζετε «κρύοι». Κάντε μερικές απλές μυϊκές ασκήσεις αφού τρέξετε ή ασκηθείτε για λίγο και κάντε διατάσεις σε χέρια και πόδια μέχρι να χαλαρώσετε.
Χρησιμοποιήστε τον σωστό εξοπλισμό. Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας είναι άνετα, έχουν καλή εφαρμογή και ότι φοράτε ζεστά, στεγνά ρούχα και κάλτσες καλής εφαρμογής. Εάν χρειάζεστε προστασία ή έχετε αδύναμα οστά, βεβαιωθείτε ότι οι αστράγαλοι και τα γόνατα προστατεύονται καλά με ταινίες και επιδέσμους.

02

03

Μετά από έναν τραυματισμό ή στη φάση της ανάρρωσης: Μην κάνετε πολλά σε λίγο χρόνο. Βρείτε τον ρυθμό σας και αυξήστε τη δύναμή σας ξανά αργά. Αν αισθανθείτε έστω και λίγο πόνο σε σημείο παλαιότερου τραυματισμού, κάντε ένα διάλειμμα.
Να δίνετε πάντα στους μυς σας την ευκαιρία να ανακάμπτουν ανάμεσα στις προπονήσεις. Μην συσσωρεύετε τη δραστηριότητα μιας εβδομάδας σε μία ή δύο ημέρες. Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα μέτριο επίπεδο δραστηριότητας μέσα στην εβδομάδα.

04

05

Αυξήστε το επίπεδο της άσκησης σταδιακά. Μην το παρακάνετε στο ξεκίνημα. Σκεφτείτε την έννοια της διαβαθμισμένης δραστηριότητας. Αποδεχτείτε και σεβαστείτε τα όρια του σώματός σας. Μπορεί να μην είστε σε θέση να αποδώσετε στο ίδιο επίπεδο όπως πριν από 10 ή 20 χρόνια. Τροποποιήστε τις δραστηριότητές σας όπως απαιτείται.
Να θυμάστε να φοράτε εξοπλισμό ασφαλείας. Ανάλογα με το σπορ, αυτό μπορεί να είναι επιγονατίδες ή προστατευτικά καρπού, ή κράνος.

06

07

Προσπαθήστε να πετύχετε μια ολοκληρωμένη άσκηση με καρδιοαγγειακές ασκήσεις, προπόνηση δύναμης και ασκήσεις ευελιξίας. Το cross-training, για παράδειγμα, μειώνει τους τραυματισμούς ενώ προάγει τη συνολική φυσική κατάσταση.

Ζεστό ή κρύο; Θεραπεία μέσω της θερμοκρασίας

Οι παγοκύστες και τα επιθέματα θερμότητας είναι ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες θεραπείες για τις αθλητικές κακώσεις, ακόμα και στην ορθοπεδική εν γένει. Συνεπώς, τι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε στο τραύμα σας; Πάγο ή θερμότητα; Και πόσο θα πρέπει να διαρκούν οι ψυχρές και θερμές θεραπείες;

Κρύα θεραπεία

Η παγοκύστη θα μειώσει το οίδημα και θα απαλύνει τον πόνο
Πιο συνηθισμένοι στις οξείες κακώσεις. Εάν έχετε πρόσφατα υποστεί τραυματισμό (εντός των τελευταίων 48 ωρών) όπου έχει δημιουργηθεί οίδημα, αυτό είναι το πρώτο μέτρο που πρέπει να κάνετε: Οι παγοκύστες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του οιδήματος γύρω από τον τραυματισμό.

Οι παγοκύστες χρησιμοποιούνται συχνά μετά από διαστρέμματα αστραγάλων. Η εφαρμογή παγοκύστης νωρίς και συχνά για τις πρώτες 48 ώρες θα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του οιδήματος. Η μείωση του οιδήματος γύρω από ένα τραύμα θα συμβάλλει στον έλεγχο του πόνου.

Οι ψυχρές θεραπείες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για χρόνιες καταστάσεις, όπως οι κακώσεις λόγω υπερβολικής χρήσης στους αθλητές. Σε αυτήν την περίπτωση, δροσίστε την τραυματισμένη περιοχή πριν τη δραστηριότητα για να ελέγξετε τη φλεγμονή. Να μην δροσίζετε ποτέ μια χρόνια κάκωση πριν τη δραστηριότητα.

Θεραπεία θερμότητας

Οι θεραπείες θερμότητας χρησιμοποιούνται για χρόνιες συνθήκες για να βοηθήσουν στη χαλάρωση των ιστών και να ενεργοποιήσουν τη ροή του αίματος στην περιοχή. Χρησιμοποιήστε θεραπείες θερμότητας για χρόνιες συνθήκες, όπως οι τραυματισμοί υπερβολικής χρήσης, πριν τη συμμετοχή σε δραστηριότητες.

Η θέρμανση των ιστών μπορεί να επιτευχθεί εύκολα χρησιμοποιώντας ένα θερμαντικό επίθεμα, το οποίο θα απαλύνει τον πόνο και τη δυσκαμψία, θα βοηθήσει στη μείωση των μυικών σπασμών και θα αυξήσει την κινητικότητα. Τα αυτοκόλλητα Hansaplast Therapeutic Heat Pads είναι ένας βολικός τρόπος για να το πετύχετε: Η αίσθηση της θερμότητας θα αναπτυχθεί εντός 30 λεπτών, η θερμότητα θα διαρκέσει για 8 ώρες σε σταθερή θερμοκρασία περίπου 40 ° C. Ως αποτέλεσμα, οι σφιγμένοι και πιασμένοι μύες χαλαρώνουν.
Ανακούφιση σε περίπτωση τραυματισμών δυσκαμψίας ή υπερβολικής χρήσης: Οι θεραπείες θερμότητας θα βοηθήσουν και διατίθεται σε άνετα επιθέματα.

Ψύξη ή θερμότητα;

   Πάγος  Θερμότητα
 Πότε να τον χρησιμοποιήσετε  Χρησιμοποιήστε πάγο μετά από μια οξεία κάκωση, όπως διάστρεμμα αστραγάλου ή μετά από δραστηριότητες που ερεθίζουν μια χρόνια κάκωση, όπως το σύνδρομο επώδυνης κνήμης.  Χρησιμοποιήστε τη θερμότητα πριν τις δραστηριότητες που ερεθίζουν τις χρόνιες κακώσεις, όπως οι μυικές θλάσεις. Η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των ιστών και των τραυματισμένων περιοχών.
 Πώς να το κάνετε  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να παγώσετε ένα σημείο τραυματισμού. Οιπαγοκύστες είναι μια από τις πιο βολικές μεθόδους. Επίσης, ένα δροσιστικό σπρέι που εύκολα μπορείτε να έχετε στο ντουλάπι ή την αθλητική σας τσάντα θα κάνει την ίδια δουλειά.  Τα αυτοκόλλητα Therapeutic Heat pads είναι μια βολική μέθοδος. Θα παρέχουν σταθερή θερμότητα στους 40 ° C. Εφαρμόστε στην τραυματισμένη περιοχή και αφήστε το για να χαλαρώσετε τους σφιχτούς μύες το πολύ για 8 ώρες.
 Για πόση ώρα  Εφαρμόστε ψυχρές θεραπείες για όχι πάνω από 20 λεπτά τη φορά. Μεγάλη ποσότητα πάγου μπορεί να προκαλέσει βλάβη, ακόμη και να προκαλέσει κρυοπαγήματα. Περισσότερη εφαρμογή πάγου δεν σημαίνει περισσότερη ανακούφιση. Δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή θεραπείας θερμότητας για πάνω από 20 λεπτά τη φορά. Να μην εφαρμόζετε ποτέ θερμότητα στον ύπνο.

Συμβουλή ειδικού

Η διασφάλιση ότι λαμβάνετε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα είναι το κλειδί για την αποφυγή περαιτέρω αθλητικών κακώσεων. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε.
Η ισορροπία μεταξύ διατάσεων και ενδυνάμωσης στην προπόνησή σας είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το μυοσκελετικό σας σύστημα. Μην εξασκήστε μόνο στα εύκολα, καθώς αυτά είναι τα φυσικά πλεονεκτήματά σας.
«Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ
ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ».
Αντίθετη δράση: Ένα άτομο που είναι λεπτό και πολύ κινητικό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης στο πρόγραμμά του και αντίστροφα».

Σημειώστε ότι καμία από τις προαναφερθείσες συμβουλές δεν αντικαθιστά την ιατρική συμβουλή. Σημαντικό: συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας σε περίπτωση τραυματισμού ή αν υποπτευθείτε υπερβολική χρήση των αρθρώσεων, ή αν περίπτωση κατάγματος. Πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σε αυτές τις οξείες περιπτώσεις όταν η κατάσταση συνοδεύεται από ερυθρότητα, οίδημα ή υπερθερμία των αρθρώσεων, συνεχιζόμενο πρόβλημα στις αρθρώσεις ή έντονο πόνο ή/και σχετίζονται με νευρολογικά συμπτώματα (π.χ μούδιασμα, μυρμηκίαση, απώλεια κίνησης).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα Hansaplast, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στη διεύθυνση phc@beiersdorf.com.