Η αλλεργία στο λάτεξ είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως. Ωστόσο, η αλλεργία αυτή είναι πιο συνηθισμένη στα άτομα που εκτίθενται τακτικά σε προϊόντα με λάτεξ, όπως οι υγειονομικοί, οι μηχανικοί και οι καθαριστές. Τα άτομα που έχουν έκζεμα ή άλλες αλλεργίες όπως αλλεργική ρινίτιδα ή αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς είναι επίσης πιο πιθανό να είναι αλλεργικοί και στο λάτεξ. 

Στη Hansaplast, αγωνιζόμαστε διαρκώς για να αυξήσουμε τη σειρά των προϊόντων και των συσκευασιών μας που δεν περιέχουν λάτεξ. Από το 2021, η πλειονότητα της σειράς Hansaplast  δε θα περιέχει πλέον καθόλου λάτεξ. Η αλλαγή αυτή καθιστά τη Hansaplast πρωτοπόρο στα προϊόντα που δεν περιέχουν λάτεξ.

Τι είναι το λάτεξ; Γιατί το λάτεξ προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις;

Ο όρος «λάτεξ» αναφέρεται στο φυσικό λάτεξ από καουτσούκ, ένα υλικό που παρασκευάζεται από το γαλακτώδες λευκό υγρό που παράγεται από το δένδρο του καουτσούκ, το Hevea brasiliensis. Το λάτεξ χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη γκάμα από καθημερινά αντικείμενα, από τα λαστιχάκια και τα μπαλόνια μέχρι τις βρεφικές πιπίλες και τα προφυλακτικά - καθώς και σε πολλά επιθέματα και επιδέσμους.

Υπάρχουν δύο είδη αλλεργίας στο λάτεξ: τύπου Ι και τύπου IV.

Δυο κορίτσια σε ένα λιβάδι
Τα κοψίματα και οι γρατζουνιές συμβαίνουν - τα επιθέματα Hansaplast Bacteria Shield προσφέρουν αποτελεσματική προστασία πληγών.
  • Αν ένα άτομο με αλλεργία στο λάτεξ τύπου Ι έρθει σε επαφή με το υλικό, μπορεί αυτό να ενεργοποιήσει άμεσα μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, που εκτείνεται από κνίδωση εξ’ επαφής (τοπικό πρήξιμο και ερυθρότητα, παρόμοια με την αντίδραση στο τσίμπημα από μέλισσα) και ακραία φαγούρα μέχρι συμπτώματα που μοιάζουν με άσθμα, μια αίσθηση σφιξίματος στο στήθος και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αναφυλαξία.
  • Ο τύπος IV είναι η πιο συνηθισμένη – και πολύ λιγότερο σοβαρή – μορφή αλλεργίας στο λάτεξ. Συνήθως εμφανίζεται ως δερματίτιδα εξ’ επαφής, με καθυστερημένη έναρξη από 12 έως 48 ώρες μετά την επαφή με το δέρμα.

Οι αλλεργίες στο λάτεξ είναι πιο συνηθισμένες σε άτομα που έχουν αλλεργίες, όπως αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργίες σε ορισμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ωστόσο, η αλλεργία τύπου ΙV μπορεί να εξελιχθεί σε αλλεργία τύπου I, μετά από παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη έκθεση. Για το λόγο αυτό όσοι φορούν συχνά προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό (ΠΠΕ) που περιέχει λάτεξ είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν αλλεργία στο λάτεξ.

Οι αλλεργίες στο λάτεξ απαιτούν κατάλληλη διάγνωση, ιδιαίτερα υπό το φως των πιθανά σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή συμπτωμάτων. Αν νομίζετε ότι μπορεί να είστε αλλεργικοί στο λάτεξ, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Αυτός μπορεί να πραγματοποιήσει ένα δερματικό τεστ, να πάρει δείγμα για εξέταση αίματος ή και τα δύο. Τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ μπορούν να ζουν μια εντελώς φυσιολογική ζωή, πρέπει όμως να φροντίζουν ιδιαίτερα ώστε να αποφεύγουν το υλικό αυτό.

Επιστροφή στην Αρχική

Τα στοιχεία για τα προϊόντα Hansaplast χωρίς λάτεξ.

Η βιωσιμότητα είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και ανησυχίας για τους καταναλωτές μας. Ως μέρος των προσπαθειών μας στον τομέα αυτό, αγωνιζόμαστε να είμαστε διαφανείς, προσφέροντας ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια των συστατικών που χρησιμοποιούμε και την περιβαλλοντική συμβατότητα των συνθέσεων και των συσκευασιών μας. Επιπλέον, αγωνιζόμαστε για διαφάνεια, στοχεύουμε στο να ενημερώνουμε, να εμπνέουμε και να εμπλέκουμε τους καταναλωτές στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας σχετικά με τη βιωσιμότητα.

Η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Φροντίδας Υγείας Simon Van Leeuwen στο εργαστήριο
Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Φροντίδας Υγείας Simon Van Leeuwen.

Μπορεί να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα προϊόντα χωρίς λάτεξ δεν ήταν πάντα διαθέσιμα σε συσκευασίες χωρίς λάτεξ. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που τα ίδια τα προϊόντα είναι ασφαλή, τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ μπορεί να υποφέρουν από αλλεργική αντίδραση λόγω κάποιας επαφής με τη συσκευασία. Για παράδειγμα, υπάρχει ακόμα λάτεξ στη θήκη και στο υλικό στο οποίο κολλά το αυτοκόλλητο σε κάποια από τα επιθέματα που «δεν περιέχουν λάτεξ».  Στη Hansaplast, προσπαθούμε να κάνουμε τα προϊόντα μας πραγματικά χωρίς λάτεξ – πράγμα με το οποίο εννοούμε ότι αυτό ισχύει τόσο για τα προϊόντα όσο και για τις συσκευασίες τους.

Πέρα από το θέμα της αλλεργίας, η αφαίρεση του λάτεξ από τα προϊόντα και τις συσκευασίες έχει και περιβαλλοντικά οφέλη. Η εμπορική καλλιέργεια των δέντρων καουτσούκ είναι συχνά μη φιλική προς το περιβάλλον και περιλαμβάνει τη χρήση φυτοφαρμάκων. Επίσης, απαιτείται μεγάλη έκταση για τα μεγάλα αυτά δέντρα. 

Από το 2021, η πλειονότητα των προϊόντων και των συσκευασιών Hansaplast δε θα περιέχουν λάτεξ. Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται και όσον αφορά τη μείωση της χρήσης του λάτεξ σε όλο το εύρος των προϊόντων μας.  Με αυτές τις δεσμεύσεις και υλοποιώντας αυτές τις αλλαγές, η Hansaplast γίνεται πρωτοπόρος στα προϊόντα που δεν περιέχουν λάτεξ.

 

Επιστροφή στην Αρχική
Να αναζητάτε πάντα ιατρική συμβουλή αν η πληγή είναι βαθιά, αιμορραγεί έντονα ή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης, όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο ή θερμότητα. Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι οι συμβουλές και οι προτροπές που παρέχονται στον ιστότοπο αυτό, παρόλο που καταρτίστηκαν με μεγάλη προσοχή, δεν υποκαθιστούν με κανέναν τρόπο την ιατρική συμβουλή και θεραπεία. Σε περίπτωση που έχετε ή υποψιάζεστε πως έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να αναζητήστε ιατρική συμβουλή και να ακολουθήσετε τις ιατρικές οδηγίες, ανεξάρτητα από όσα έχετε μάθει σε αυτόν τον ιστότοπο. Να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τα φυλλάδια των προϊόντων μας. 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω e-mail στο Hansaplast@Beiersdorf.com