Header image

Τι είναι η επικονδυλίτιδα αγκώνα (epicondylitis humeri radialis);

11 λεπτά ανάγνωσης
Δείξε Περισσότερα

Η επικονδυλίτιδα αγκώνα (epicondylitis humeri radialis) είναι μια πάθηση που προκαλείται από την υπερχρήση ορισμένων τενόντων στην περιοχή του αγκώνα.Η εστία του πόνου βρίσκεται στο σημείο όπου οι εκτείνοντες τένοντες των μυών του πήχη συνδέονται με το βραχιόνιο οστό (έξω από τον αγκώνα).

Η λανθασμένη - συνήθως μονόπλευρη - υπερφόρτωση των μυών του πήχη μέσω επαναλαμβανόμενων κινήσεων του χεριού και του βραχίονα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση στην έκφυση του τένοντα.                                                                                     

Οι πάσχοντες αισθάνονται την ενίοτε πολύ επώδυνη κατάσταση της επικονδυλίτιδας  αγκώνα ακόμη και με ελαφρές κινήσεις κάμψης και στροφής του καρπού και της άρθρωσης του αγκώνα, καθώς και όταν σφίγγουν τη γροθιά, ανοίγουν ένα μπουκάλι ή ακόμη και όταν ασκείται πίεση στον αγκώνα από έξω. Είναι ιδιαιτέρως οδυνηρό ότι ο πόνος μπορεί να αντανακλά από τον αγκώνα σε ολόκληρο τον βραχίονα και στα δάχτυλα. 

Επικονδυλίτιδα αγκώνα: Αναγνώριση και σωστή αξιολόγηση των συμπτωμάτων

Συμπτώματα επικονδυλίτιδας

Μια πρώτη ένδειξη της επικονδυλίτιδας μπορεί να είναι ο πόνος στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα - αυτό είναι το κύριο σύμπτωμα. Εάν δεν μπορείτε πια να κρατήσετε σταθερά με το πονεμένο χέρι, αυτό μπορεί να είναι επίσης μια ένδειξη επικονδυλίτιδας αγκώνα.                                                                                                           

 

Επιπλέον, σημαντικό να προσδιορίσετε ποιες κινήσεις σας προκαλούν δυσφορία. Στην επικονδυλίτιδα αγκώνα ο έντονος πόνος είναι αισθητός, μεταξύ άλλων, κατά το λύγισμα και το τέντωμα του βραχίονα και του χεριού. Ο πόνος κατά την περιστροφή του πήχη είναι επίσης ένα από τα τυπικά συμπτώματα της πάθησης αυτής. Το κούνημα των χεριών, το κράτημα ενός φλιτζανιού καφέ ή το στρίψιμο ενός μπουκαλιού μπορεί να είναι επώδυνο - οποιαδήποτε κίνηση που χρησιμοποιεί τον τραυματισμένο μυ στον πήχη. Ένα ελαφρύ αίσθημα μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος μπορεί επίσης να συνοδεύει τον πόνο, για παράδειγμα στην περιοχή του αγκώνα ή του χεριού. Ιδιαίτερα στην αρχή των συμπτωμάτων, εκτός από τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά την επιβάρυνση του καταπονημένου αγκώνα μπορεί να εμφανιστεί και πόνος κατά την ηρεμία.

Σύνοψη των πιθανών συμπτωμάτων της επικονδυλίτιδας αγκώνα.

• Πόνος στο εξωτερικό του αγκώνα (επίσης πόνος κατά την πίεση)

• Διαπεραστικός πόνος, ιδίως κατά τη διάρκεια κινήσεων περιστροφής και κάμψης

• Αίσθημα αδυναμίας στον καρπό

• Αίσθημα ότι δεν μπορείτε να πιαστείτε σωστά

• Πόνος που επεκτείνεται σε ολόκληρο το χέρι (χέρι, αντιβράχιο, βραχίονας) 

• Ενδεχόμενες ενδείξεις φλεγμονής της άρθρωσης του τένοντα: ερυθρότητα, πρήξιμο, θερμότητα

• Αισθητηρριακές διαταραχές  σε ολόκληρη την περιοχή του βραχίονα ή σε μέρη του

• Πόνος κατά την κίνηση στην αρχή και αργότερα πόνος κατά την ηρεμία

Διαφορετική διάγνωση του πόνου στον αγκώνα: Διαφοροποίηση από πιθανές ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα

Ο πόνος στον αγκώνα ή κοντά στον αγκώνα μπορεί επίσης να έχει διάφορες άλλες αιτίες. Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ρευματικές παθήσεις, οστεοαρθρίτιδα, θυλακίτιδα ή νευρική βλάβη στην περιοχή της άρθρωσης του αγκώνα. Μια πτώση στον αγκώνα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο, π.χ. λόγω μιας απλής θλάσης ή ακόμη και ενός κατάγματος μιας από τις οστικές δομές που εμπλέκονται στην άρθρωση του αγκώνα. 
Η τελική διάγνωση εναπόκειται πάντα στην κρίση του γιατρού.

Αιτίες της επικονδυλίτιδας: Μόνο όσοι παίζουν τένις παθαίνουν επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Το γεγονός ότι το τένις μπορεί να προκαλέσει επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι αλήθεια. Ωστόσο, το μοτίβο επαναλαμβανόμενης κίνησης εμφανίζεται και σε άλλα αθλήματα όπως το γκολφ, το μπάντμιντον και η προπόνηση με βάρη. 

 

Επίσης, η μονόπλευρη επιβάρυνση και η υπερφόρτωση εκτός αθλητισμού μπορεί να προκαλέσει επικονδυλίτιδα αγκώνα: εργασία στο σπίτι, κηπουρική, εργασία στον υπολογιστή, χειρωνακτική εργασία - ουσιαστικά μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα. Ακόμα και όσοι παίζουν κάποιο όργανο όπως βιολί ή κιθάρα μπορεί να έχουν αυτή την πάθηση.  

Πώς εξελίσσεται η επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Η επικονδυλίτιδα εξελίσσεται συνήθως σταδιακά μέσω επανειλημμένης υπερβολικής χρήσης των τενόντων και των μυών των πήχεων που συνδέονται με τον αγκώνα. Έτσι, τα πρώτα σημάδια της συχνά δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Από την άλλη πλευρά, η επικονδυλίτιδα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στιγμιαία, όπως μετά από ασυνήθιστη σωματική άσκηση όπως χειρωνακτική εργασία ή άλλες δραστηριότητες με αυξημένη χρήση των μυών που κινούν ή σταθεροποιούν τον καρπό.

Διάγνωση: Πώς διαγιγνώσκεται η επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Εάν έχετε πόνο στον αγκώνα σας, θα πρέπει πρώτα να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό, για αυτό απευθυνθείτε απευθείας στον ορθοπεδικό σας. Η εξέταση θα ξεκινήσει με την καταγραφή του ιατρικού ιστορικού σας και των προηγούμενων ασθενειών που έχετε περάσει.

 

Στη συνέχεια, μια φυσική εξέταση και απλές εξετάσεις θα συμπληρώσουν τις πληροφορίες που έχουν ληφθεί από το ιατρικό ιστορικό. Εάν τα ευρήματα είναι ασαφή και πρέπει να αποκλειστούν άλλες νόσοι, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, όπως η ακτινογραφία, το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική τομογραφία που παρέχουν επιπλέον πληροφορίες. 

Θεραπεία - Αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας αγκώνα

Η συμβατική θεραπεία είναι αποτελεσματική για την επικονδυλίτιδα αγκώνα. Η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη μόνο στις πιο σπάνιες περιπτώσεις. 

Συντηρητική θεραπεία της επικονδυλίτιδας αγκώνα

Μόλις πραγματοποιηθεί η διάγνωση, ο γιατρός αποφασίζει ποια θεραπεία είναι η καταλληλότερη για την εκάστοτε περίπτωση . Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της θεραπείας, το πιο σημαντικό πράγμα στην αρχή της είναι η ανακούφιση της ερεθισμένης άρθρωσης του τένοντα. Η χρόνια αυξημένη καταπόνηση που προκαλείται από το τράβηγμα των μυών πρέπει να μειωθεί. Αυτό σημαίνει για τον ασθενή ότι οι δραστηριότητες που προκαλούν πόνο πρέπει να αποφεύγονται και οι μύες του πήχη πρέπει να κινούνται συστηματικά.  Η σύσταση αυτή ισχύει ιδίως για την οξεία αρχική φάση, η οποία θα πρέπει να έχει παρέλθει μετά από περίπου 2 εβδομάδες.   

 

 

Μόλις ο ασθενής δεν αισθάνεται πλέον έντονο πόνο κατά τη διαδικασία της κίνησης, μπορεί να αρχίσει φυσιοθεραπεία και ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης (δηλαδή ειδικές ασκήσεις που τεντώνουν και ενδυναμώνουν τους μυες του βραχίονα και του καρπού). Άλλες πιθανές μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν εντατικές τοπικές μαλάξεις των προσβεβλημένων μυών και θεραπείες με θερμότητα ή κρύο (ανάλογα με το στάδιο της ανάρρωσης).

 

 

Για έντονα και επίμονα συμπτώματα, τα άτομα που πάσχουν μπορούν επίσης να φορούν ειδικoύς επιδέσμους στήριξης. Οι επίδεσμοι αυτοί μπορούν να μειώσουν τη μυϊκή φόρτιση στην περιοχή του τένοντα, ασκώντας στοχευμένη πίεση. Κατά κανόνα, οι επίδεσμοι στήριξης πρέπει να φοριούνται για αρκετές ώρες την ημέρα, ιδίως κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι επίδεσμοι με ταινία και οι λεγόμενες ταινίες κινησιολογίας μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας αγκώνα  υπό ορισμένες συνθήκες. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη γνώση ή η φυσιοθεραπευτική υποστήριξη για τη σωστή τοποθέτηση ταινιών.                                       

 

Επιπλέον οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν φαρμακευτικές αγωγές, όπως ενέσεις, για τη θεραπεία της επικονδυλίτιδας αγκώνα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά ή λαμβάνονται από το στόμα (για παράδειγμα με τη μορφή τζελ, αλοιφών ή χαπιών). Θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας τι είναι κατάλληλο σε κάθε περίπτωση, αλλά το πιο σύνηθες είναι η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ).                                                                                                                                         

 

Η θεραπεία με ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι μια άλλη συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή θεραπείας. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες, λιγότερο συχνά χρησιμοποιούμενες μορφές θεραπείας, όπως η θεραπεία με υπερήχους, ακτίνες Χ, λέιζερ ή βελονισμό. 

Χειρουργική θεραπεία επικονδυλίτιδας αγκώνα

Η χειρουργική θεραπεία της επικονδυλίτιδας αγκώνα αποτελεί την τελευταία λύση της θεραπευτικής διαδικασίας και επιλέγεται όταν η μακροχρόνια συντηρητική θεραπεία δεν οδηγεί σε σημαντική βελτίωση. Ο γιατρός είναι ο αρμόδιος για να αποφασίσει αν είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις είναι επεμβάσεις ρουτίνας με απλή μετεγχειρητική φροντίδα. Σήμερα, η διαδικασία είναι επίσης ελάχιστα επεμβατική: ο τένοντας αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια μικροσκοπικών καμερών και χειρουργικών εργαλείων που εισάγονται στην περιοχή (αρθροσκόπηση).

Θεραπεία επικονδυλίτιδας αγκώνα: Πόσο καιρό πρέπει να χαλαρώσετε και πότε να ασκηθείτε ξανά;

Η επικονδυλίτιδα αγκώνα θεωρείται ιάσιμη εάν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Αλλά πόσος χρόνος χρειάζεται για να θεραπευτεί; Αυτό μπορεί να διαφέρει αναλόγως με την περίπτωση. Ορισμένοι άνθρωποι απαλλάσσονται από την επώδυνη πάθηση μετά από λίγες μόνο εβδομάδες. Πολλοί όμως αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα για μήνες, ενώ μερικοί για ακόμη περισσότερο καθώς η επικονδυλίτιδα δεν βελτιώνεται. 

Πρέπει να ακινητοποιήσετε τον αγκώνα σας ή να τον κινείτε;

Ενώ η σωματική ανάπαυση συνιστάται κατά την οξεία φάση της πάθησης, η στοχευμένη άσκηση και η μυϊκή ενδυνάμωση είναι απαραίτητες κατά την ανάρρωση.

 

Όσο ο πόνος εμφανίζεται υπό πίεση και κατά τη διάρκεια ορισμένων κινήσεων, η συστηματική ξεκούραση είναι καίριας σημασίας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, θα πρέπει να απέχετε μερικές ημέρες από την άθληση, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας, και στη συνέχεια να συνεχίσετε τις κινήσεις και την άσκηση το συντομότερο δυνατό, προσαρμόζοντας το πρόγραμμά σας στις δυνατότητές σας ανάλογα με τον πόνο. Σε αυτή τη φάση,  επίδεσμοι στήριξης ή μια εφαρμοζόμενη ταινία κινησιολογίας μπορεί να είναι χρήσιμα.                             

 

Εάν παρατηρήσετε βελτίωση του πόνου, ειδικές ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης των μυών του βραχίονα μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάρρωσης. Η ενδυνάμωση των μυών του θώρακα και της ωμοπλάτης και η εξάσκηση της στάσης του σώματος είναι επίσης υποστηρικτικές. Η διάταση των μυϊκών ομάδων του πήχη μπορεί να αυξήσει την κινητικότητά του και να μειώσει τη μυϊκή καταπόνηση. Για την μείωση της μυικής έντασης και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος συνιστάται επίσης η εργασία με fascia roller.                                                                             

 

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε επικονδυλίτιδα αγκώνα, τότε θα πρέπει να ζητήσετε καθοδήγηση από τον γιατρό σας (στην προκειμένη περίπτωση έναν γενικό γιατρό ή ορθοπεδικό). 'Ενας φυσιοθεραπευτής μπορεί επίσης να σας δώσει καλές συμβουλές και συστάσεις σχετικά με συγκεκριμένες ασκήσεις.                                                                         

 

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί και μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστα κατά τη διάρκεια των κινήσεων ή των ασκήσεων που συνιστά ο φυσιοθεραπευτής - η κίνηση είναι ωστόσο σημαντική και θα βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων. 

Πρόληψη: Αποτροπή της επικονδυλίτιδας αγκώνα από το να γίνει χρόνια

Χρόνια επικονδυλίτιδα αγκώνα

Tennis elbow

Η επικονδυλίτιδα στα αρχικά στάδια μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Συνήθως τότε ο πόνος στον αγκώνα δεν είναι ακόμη μόνιμος. Σε αυτή τη φάση της νόσου, ο πόνος προκαλείται κυρίως από την πίεση στο εξωτερικό του αγκώνα. Το ίδιο και η καταπόνηση των μυών που σχετίζονται με τους προσβεβλημένους τένοντες.                                                                                                 

 

Ωστόσο αν αγνοήσετε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω και δεν συμβουλευτείτε έναν ιατρό μπορεί η κατάσταση να γίνει επικίνδυνη. Είναι πιθανό ο πόνος να γίνεται όλο και πιο έντονος, να επεκτείνεται όλο και περισσότερο στο μυϊκό σύστημα και να εμφανίζεται ακόμη και σε φάσεις ανάπαυσης. Έτσι η επικονδυλίτιδα αγκώνα μπορεί να εξελιχθεί σε μια χρόνια πάθηση. Οι σύγχρονες μελέτες και η επιστήμη δείχνουν σαφώς ότι η πρόγνωση στην περίπτωση της επικονδυλίτιδας αγκώνα είναι πολύ καλή και ότι η άσκηση και η επιβάρυνση (παρά τον όποιο πόνο) είναι επιτρεπτές και μάλιστα απαραίτητες. 

Πρόληψη της επικονδυλίτιδας αγκώνα: Μέτρα για τη μείωση του κινδύνου

Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς τον κίνδυνο της επικονδυλίτιδας, μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένες γενικές συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο ή να επηρεάσετε θετικά τα υπάρχοντα συμπτώματα:         

 

Όταν αθλείστε, βεβαιωθείτε ότι εκτελείτε σωστά τις κινήσεις σας. 

Συζητήστε με τον προπονητή σας πώς να αθλείστε πιο προσεκτικά και να γνωρίζετε την σωστή τεχνική σε κάθε περίπτωση, π.χ. γκολφ, τένις, προπόνηση δύναμης, για να αποφύγετε τις επιβαρύνσεις.                                                 

Κάντε τακτικά διαλείμματα με ασκήσεις διατάσεων και χαλάρωσης κατά τη διάρκεια επίπονων και, κυρίως καινούργιων ασκήσεων. Αυτό επιτρέπει στους μύες να χαλαρώσουν ενδιάμεσα. 

Εάν πονάτε ήδη, αποφύγετε για λίγες ημέρες την κίνηση που προκαλεί ενόχληση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσετε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις του βραχίονα και συνεπώς την υπερφόρτωση της άρθρωσης του αγκώνα στην καθημερινή ζωή, την εργασία και τον αθλητισμό. Αν τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας γίνονται αντιληπτά επανειλημμένα, τότε μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.   

Εάν είναι απαραίτητο, φορέστε μια περιαγκωνίδα επικονδυλίτιδας το οποίο διατίθεται, για παράδειγμα, σε φαρμακεία ή καταστήματα ιατρικών ειδών.

Πορτραίτο του Dr. Michael Richter

Πιστοποιημένο από ειδικούς: Dr. Michael Richter

 

Ο Dr. Michael Richter είναι πιστοποιημένος φυσιοθεραπευτής από το 1999 και εργάζεται στο φημισμένο “Rückenzentrum Am Michel” στο Αμβούργο της Γερμανίας ένα διεπιστημονικό κέντρο που ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων με οξείες και χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις.

Είναι ειδικός στην Ορθοπεδική Θεραπεία Με Χειρισμούς (manual therapy) και τη θεραπεία με ασκήσεις και ασχολείται εδώ και 20 χρόνια άτομα με προβλήματα στη μέση και τις αρθρώσεις. Πέρα από τον ενθουσιασμό του για την φυσικοθεραπεία, o Michael φιλοδοξεί εδώ και χρόνια να εκπαιδεύει τους ασθενείς και τους συναδέλφους του με τα καλύτερα και επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για το θέμα του πόνου.

Έτσι, εκτός από την πρακτική του εργασία με τους ασθενείς, ο Michael ασχολείται με τη διδασκαλία και την έρευνα ως αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα της φυσικοθεραπείας στη Σχολή Υγείας του Münster στο Münster της Γερμανίας.

Σημείωση:    

 

Παρακαλούμε λάβετε υπόψιν ότι οι συμβουλές που δίνονται σε αυτόν τον ιστότοπο έχουν συνταχθεί με μεγάλη προσοχή, αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και τη θεραπεία. 

 

Εάν γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, επισκεφθείτε έναν γιατρό και ακολουθήστε τις ιατρικές συμβουλές, ανεξάρτητα από το τι έχετε μάθει σε αυτόν τον ιστότοπο. Εάν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός, πρέπει να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί από (εξειδικευμένο) γιατρό.

 

Εάν δεν είστε σίγουροι για την αιτία του πόνου, θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Εάν τα συμπτώματα συνοδεύονται από ερυθρότητα, οίδημα, αίσθημα καύσου στις αρθρώσεις, επίμονο ή έντονο πόνο ή/και νευρολογικά συμπτώματα (π.χ. μούδιασμα, μυρμήγκιασμα) ή εάν ο πόνος επεκτείνεται στα πόδια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

 

Οι πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο δεν προορίζονται ως βάση για αυτοδιάγνωση, θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

 

Παρακαλούμε να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης ή τα ένθετα συσκευασίας των προϊόντων μας και να τις τηρείτε.  

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα μας, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταναλωτών χωρίς χρέωση 800-111-0001 ή μέσω της ιστοσελίδας https://www.hansaplast.gr/pages/contact.

Σχετικά Άρθρα