Image

Φροντίδα μετεγχειρητικών τραυμάτων/ Μετεγχειρητική φροντίδα πληγών – Κάνατε μια μικρή χειρουργική επέμβαση και τώρα δεν ξέρετε πώς να φροντίσετε σωστά την πληγή; Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή επούλωση.

4 λεπτά ανάγνωσης
Δείξε Περισσότερα

Μετεγχειρητικά τραύματα

Image
Τα μετεγχειρητικά τραύματα, που ονομάζονται και χειρουργικά τραύματα, εμφανίζονται μετά από τομή που έχει πραγματοποιηθεί από επαγγελματία υγείας με στοχευμένο και ακριβή τρόπο σε αποστειρωμένο περιβάλλον.

Χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες, έντονες, καθαρές άκρες και συχνά κλείνουν με ράμματα, ειδική κόλλα ή συνδετήρες.

Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται η λεγόμενη ξηρή επούλωση της πληγής , δηλαδή η κάλυψη  της πληγής με ένα επίθεμα, χωρίς συνθήκες υγρής επούλωσης.

 

Το κατάλληλο επίθεμα επομένως για τη μετεγχειρητική φροντίδα πληγής θα πρέπει

  • Να είναι αποστειρωμένο,
  • Να παρέχει επαρκή φραγμό, να απορροφά τα υγρά ή τις εκκρίσεις και να διατηρεί στεγνή την πληγή και  
  • Να κολλά σταθερά στην επιδερμίδα, χωρίς να την τραυματίζει κατά την αφαίρεση, καθώς και να μην κολλάει στην πληγή.

Το μέγεθος του επιθέματος και της γάζας θα πρέπει πάντα να επιλέγεται ανάλογα με το μέγεθος της πληγής, ώστε να διασφαλίζεται ότι η περιοχή της πληγής καλύπτεται πλήρως και με ασφάλεια από τη γάζα του επιθέματος. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία αποστειρωμένη γάζα σε συνδυασμό με μη αποστειρωμένο προϊόν επικόλλησης, όπως ταινία στερέωσηςανάλογα με το σημείο της πληγής και τις ατομικές προτιμήσεις.

Γιατί είναι σημαντική η κατάλληλη φροντίδα της πληγής;

Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η περιποίηση μετά από το χειρουργείο καθώς και η σωστή μετεγχειρητική φροντίδα κάθε πληγής

  • Για την πρόληψη οποιασδήποτε μόλυνσης
  • Για την επούλωση των πληγών από ράμματα χωρίς σημάδια και τη μείωση του σχηματισμού ουλής,
  • Για την ελαχιστοποίηση του πόνου κατά τις αλλαγές επιθέματος και
  • Για την εύκολη, βολική και ασφαλή φροντίδα της πληγής, για απρόσκοπτη επούλωση χωρίς επιπλοκές.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες1

Πριν την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να προετοιμαστεί εξατομικευμένα, ανάλογα με το είδος της επέμβασης και τον κίνδυνο του ασθενούς.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τηρούνται όλοι οι κανονισμοί υγιεινής  (δομικές απαιτήσεις, ρουχισμός, διαδικασίες).

Μετά την επέμβαση, το πρώτο επίθεμα της πληγής θα τοποθετηθεί στο χειρουργείο και ο χειρουργός θα αποφασίσει την περαιτέρω φροντίδα και τις αλλαγές, που θα πρέπει να γίνουν. Συνήθως, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποστειρωμένες γάζες. Ο ασθενής θα πρέπει να εκπαιδευτεί π.χ. σχετικά με τους βασικούς κανόνες υγιεινής, ενώ οι αλλαγές θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε συνθήκες αντισηψίας / υγιεινής (τεχνική χωρίς επαφή, προστασία από το νερό) και η πληγή θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά για τον έγκαιρο εντοπισμό επιπλοκών.

Το τελευταίο είναι αυτό στο οποίο ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο.

 

 

Image

Πώς να φροντίσετε σωστά στην πληγή σας;

Η μετεγχειρητική φροντίδα πληγών  εξαρτάται πάντα από την εκάστοτε κατάσταση και η φροντίδα θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. 

 

Αφού κλείσει αρχικά η πληγή από τον χειρουργό, σε γενικές γραμμές προστατεύεται με αποστειρωμένη γάζα. Μετά από περίπου 2 ημέρες* ο γιατρός πραγματοποιεί την πρώτη αλλαγή γάζας και ελέγχει την πληγή.

Στη συνέχεια, η γάζα θα πρέπει να αλλάζεται καθημερινά (ατομικά, σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού). Αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι από τον ασθενή.


Βεβαιωθείτε πάντα ότι

  • Χρησιμοποιείτε αποστειρωμένες γάζες,
  • Ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής,
  •  Αλλάζετε γάζα σε συνθήκες αντισηψίας / υγιεινής (τεχνική χωρίς επαφή, προστασία από το νερό) και
  • Ελέγχετε την πληγή τακτικά για να εντοπίσετε τυχόν επιπλοκές έγκαιρα.

Σε γενικές γραμμές, μετά από 6-12 ημέρες* μετά την επέμβαση, ο γιατρός αφαιρεί τα ράμματα, τους συνδετήρες ή την παροχέτευση.

 

*διαφέρει κατά περίπτωση, βάσει της απόφασης του θεράποντος ιατρού 

Αποστειρωμένο περιβάλλον

Συνήθως, στο σπίτι δεν υπάρχει αποστειρωμένο περιβάλλον, δεν απαιτείται όμως για πληγές χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο, τα μετεγχειρητικά τραύματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αποστειρωμένες γάζες για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης της πληγής. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το επίθεμα σε συνθήκες αυστηρής υγιεινής: πλένετε τα χέρια σας πριν τη φροντίδα της πληγής, φορέστε γάντια και μην αγγίζετε τη γάζα του επιθέματος κατά το άνοιγμα ή την εφαρμογή (τεχνική χωρίς επαφή).

Επιλογές φροντίδας για μετεγχειρητικά τραύματα στο σπίτι

Η φροντίδα των μετεγχειρητικών τραυμάτων σχετίζεται πάντα με την κατάσταση της εκάστοτε πληγής, και θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. 

Κατά τη φροντίδα ενός μετεγχειρητικού τραύματος, βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας, φορέστε γάντια για να αποτρέψετε τις μολύνσεις και χρησιμοποιήστε αποστειρωμένες γάζες.


Image

Η Hansaplast προσφέρει διάφορα προϊόντα για τη σωστή φροντίδα των πληγών:

Image

ΣΠΡΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΛΗΓΩΝ – ΒΗΜΑ 1 ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ

Το Σπρέι Καθαρισμού Πληγών Hansaplast είναι ένα εύχρηστο σπρέι για αντισηπτικό καθαρισμό με μηχανικό τρόπο για μικρές οξείες πληγές, όπως κοψίματα, εκδορές, μικρά εγκαύματα δευτέρου βαθμού και ανοιχτές φουσκάλες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τη φροντίδα χρόνιων ή μετεγχειρητικών πληγών , σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Το Σπρέι Καθαρισμού Πληγών Hansaplast  συμβάλλει και στην αφαίρεση του κακαδιού ή της κολλημένης γάζας.

διαβάστε περισσότερα
Image

ΓΑΖΑ – ΒΗΜΑ 2 ΣΤΕΓΝΩΣΤΕ ΑΠΑΛΑ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ

Στεγνώστε απαλά την πληγή με μια αποστειρωμένη γάζα. Οι Αποστειρωμένες Γάζες Hansaplast αποτελούνται κατά 100% από βαμβάκι και είναι ιδιαίτερα απορροφητικές.
Image

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ SENSITIVE XL/XXL/3XL/4XL και AQUA PROTECT XL/XXL/3XL/4XL – ΒΗΜΑ 3 ΒΑΛΤΕ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΕΠΙΘΕΜΑ

Τα αποστειρωμένα επιθέματα Hansaplast Sensitive XL/XXL/3XL/4XL και Aqua Protect XL/XXL/3XL/4XL προστατεύουν από τις μολύνσεις και επιτρέπουν την ξηρή επούλωση της πληγής.

Τα αποστειρωμένα επιθέματα Sensitive XL/XXL/3XL/4XL είναι ιδιαίτερα φιλικά προς την επιδερμίδα και προστατεύουν από τις μολύνσεις με τη μέγιστη άνεση.

Με τη διαφανή και εύκαμπτη μεμβράνη και την ισχυρή επικόλληση, τα αποστειρωμένα επιθέματα Aqua Protect XL/XXL/3XL/4XL προστατεύουν από τις μολύνσεις, επιτρέποντας την ξηρή επούλωση της πληγής, μέσω της αδιάβροχης προστασίας στο ντους με το βέλτιστο τρόπο.

διαβάστε περισσότερα

Και οι δύο τύποι επιθεμάτων:

  • Είναι αποστειρωμένοι
  • Είναι δερματολογικά ελεγμένοι*, 
  • Έχουν ιδιαίτερα απορροφητική γάζα που δεν κολλά στην πληγή
  • Προστατεύουν από τις μολύνσεις
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κοψίματα, εκδορές και μετεγχειρητική φροντίδα πληγής τραύματα

*η συμβατότητα με την επιδερμίδα είναι δερματολογικά ελεγμένη

Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια αποστειρωμένη γάζα σε συνδυασμό με μη αποστειρωμένο προϊόν επικόλλησης, όπως ταινία στερέωσης ή αυτοσυγκρατούμενο επίδεσμο – ανάλογα με το σημείο της πληγής και τις ατομικές προτιμήσεις.

Η γάζα θα πρέπει να αλλάζεται συστηματικά, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού. Αυτό σας επιτρέπει και να ελέγχετε τακτικά την πληγή, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν επιπλοκές έγκαιρα.

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ για τη σωστή επούλωση της πληγής σας

ΝΑΙ

Προστατεύστε την πληγή με μια στεγνή, αποστειρωμένη γάζα
Βεβαιωθείτε ότι η πληγή είναι πλήρως καλυμμένη στο ντους με ένα αδιάβροχο αποστειρωμένο επίθεμα.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε περίπτωση  που καθυστερεί η διαδικασία επούλωσης ή εμφανίζονται σημάδια μόλυνσης. Σημάδια μόλυνσης: ερυθρότητα, καύσος, πόνος, έκκριση και οίδημα.

ΟΧΙ

ΜΗΝ φοράτε στενά ρούχα γύρω από την πληγή.
ΜΗΝ χρησιμοποιείτε οινόπνευμα, χημικά, σαπούνια ή αυτοσχέδια φάρμακα γύρω από την πληγή.
Αποφεύγετε το κάπνισμα, καθώς είναι γνωστό ότι καθυστερεί τη διαδικασία επούλωσης.
 1https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/Krankenhaushygiene/Kommission/Downloads/Empfehlung_Wundinfektionen_2018-04.pdf?__blob=publicationFile